Кирил Добрев е член на ръководството на БСП. Депутатът е известен с поемането на отговорност във важни моменти. БЛИЦ го потърси за коментар по най-актуалните вътрешнополитически теми. Ето как Добрев отговори на въпросите на управителя на БЛИЦ Ивайло КРАЧУНОВ.
- Г-н Добрев, как ще коментирате днешната пресконференция на ГЕРБ, на която партията на Борисов обвини Герджиков в насаждане на хаос със странния подбор на нови областни управители и началници на държавни предприятия и пътни агенции?
- Първо, ГЕРБ трябва да разберат, че изгубиха президентските избори! За това да се стигне до служебно правителство са си виновни самите гербаджии, защото Борисов подаде оставка.

След подадената оставка, дойде нов служебен кабинет и е нормално той да направи промени. Аз питам колегите от ГЕРБ - след като натиснаха зам.-министрите си да подадат оставки, защо не накараха и областните управители да направят същото?

Целта на областния управител е да създаде атмосфера на честни избори. Тук задавам и още един въпрос към колегите от ГЕРБ - бяха ли честни последните избори? По тази причина може би се е наложила смяна на част от областните управители. 
 

- Редно ли е част от областните управители да бъдат подменени с агенти на бившата Държавна сигурност?
- Не знам кои от тях са били от Държавна сигурност и кои не. Това е една тема, която никога не ме е вълнувала! Знам обаче, че част от тези хора са свързани с БСП и инициативните комитети на г-н Радев.

Нормално е, ако г-н Радев е получил по време на предизборната си кампания лично впечатление от тези хора, да ги е предложил за областни управители.

Виждам от Вашите журналистически разследвания, че част от другите нови областни управители са свързани с НДСВ. Предполагам, че премиерът Герджиков носи отговорност за тези назначения.

- Да, но в същото време Герджиков обяви, че е съгласувал всяко ново назначение с президента Радев. Как си обяснявате позицията му, че се опитва да насочи отговорността за новите областни управители към държавния глава?
- Президентът Радев прави служебно правителство и той е гарант, че това правителство ще проведе едни честни избори.

Оттам нататък отговорност за назначенията носи служебният премиер Герджиков. Дано всичко, което Герджиков да е казал за назначенията да е истина.

- Участва ли БСП във взимането на решения от служебното правителство?
- До този момент никой по никакъв повод не е искал от БСП кадри, които да бъдат поставени за министри, зам.-министри и областни управители. 

- Как тогава ще обясните, че БСП има вицепремиер в лицето на Деница Златева?
- В повечето случаи хората от БСП, които присъстват в служебното правителство са в качеството си на експерти.

- Как ще коментирате последното социологическо проучване, което дава преднина от 1% на ГЕРБ пред БСП?
- Аз да Ви кажа честно предпочитам работата на терен. За мен е важно това, което мислят хората. Всеки ден се виждам с различни целеви групи. Знам, че БСП е в подем и моята основна задача с екипа е да спечелим предсрочните парламентарни избори.

- Възможно ли е БСП да се коалира с ГЕРБ или ДПС, ако спечели изборите на 26 март?
- Въпросът за следизборните коалиции ще го решим на референдум вътре в партията. Така постъпихме и през лятото, когато трябваше да решаваме в какъв формат да участваме на изборите за президент?

За нас всеки един член на БСП е важен и ценим мнението му. След конгреса взехме на въоръжение вътрешнопартийната демокрация и по този начин ще определим коалиционните си партньори.

- С избора на служебен премиер, президентът Радев се разграничи от "Позитано" 20. Смятате ли, че Радев ще се еманципира напълно от соцпартията?
- Радев вече е президент на всички българи! В същото време е факт, че той бе издигнат от БСП. Но също така е факт, че той спечели изборите с гласовете на БСП и недоволните от ГЕРБ. 

Така че гербаджийте да не плачат, защото този резултат на президентските избори е в резултат на техните "усилия".


Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ