"Ще изчакам да се запознаем официално, да дойде решението от Руската федерация, ще говорим с колегите от Авионамс и тогава ще информираме хората. Но, ако може този частен случай да го сложа в голямата геополитическа картина се вижда, че режима на санкции и контрасанкции не е работещ и от подобно нещо страдат двете страни, и трябва да се търси мирно решение на проблема в Украйна, по дипломатически път."

Това заяви вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова в ефира на БТВ по отношение на конфликта в Украйна и спрените от руска страна договори за ремонт на военна техника.

"Не предявяваме претенции пред президента, но ако реши на нас да даде мандата - ще разговаряме с досегашните коалиционни партньори. През последните 6 месеца бяхме коректен партньор и всички признават това, че сме били добри и диалогични. Нека президентът да реши и ще видим какво ще правим. Диалогът между БСП, ДБ и Продължаваме промяната е гарантиран и би трябвало да се основава на програмата за евентуален мандат на ПП, която изработихме само преди седмица", добави вицепремиерът на икономиката и подчерта, че има основа за съответните политики.

По думите й служебен кабинет какъвто и да е той трябва да има политическата подкрепа от парламентарните групи и те реално да стоят за него, което според нея е нормално. "В сега действащия Министерски съвет имаше колеги, които не са политически обвързани, а по-скоро експерти и сме виждали затруднения. Затова чисто експертен кабинет не ми се вижда подходящ в този труден политически момент. Да си поемат отговорност партиите и да решаваме проблемите на хората", категорична бе Корнелия Нинова и изрази надежда, че има шанс за съставяне на правителство.

Лидерът на БСП смята, че с днешното си решение Конституционния съд е потвърдил правотата на социалистите по отношение закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, както и за контрола върху главния прокурор. "Това е една малка победа по пътя на промяната на съдебната система, за да има повече справедливост", обобщи тя.

"През годините докладите за битката с корупцията се ползваха за вътрешнополитически престрелки и аргументи за и против, но виждаме, че до резултат от такива доклади не се стигна. Закриването на спецсъда и спецпрокуратурата са първа добра стъпка, контрола върху главния прокурор - втора добра стъпка. Нека видим дали в следващите дни ще има характер и депутати, които да приемем закона за КПКОНПИ", заяви Нинова и подчерта, че е важно антикорупционната комисия да се превърне в реален орган, който разследва и събира доказателства.

"Това, че сме първи в ЕС по индустриално производство са данни на Европейската статистическа агенция- Евростат. За първи път от 15 години, откакто сме член на Европейския съюз. За първи път ние сме на първо място, с добра новина, не по корупция, а по ръст на индустриалното производство - 20 процента, доста голяма разлика спрямо останалите държави. Дължи се според на на няколко неща. Първо спряхме рекета върху бизнеса, който върлуваше над 10 години. Ограничихме кражбите и течовете през обществени поръчки и инхаус, а държавата стана партньор на икономиката и бизнеса. Подкрепихме ги в най-трудните моменти с компенсацията за тока, а бизнеса също положи усилия чрез реорганизация и оптимизация. Тоест тези четири компонента взети в е едно доведоха до този резултат", коментира вицепремиерът Нинова за данните на Евростат, които ни отреждат първото място по ръст на индустриалното производство в целия Европейски съюз.

Според нея е много интересна структурата, която показва, че този ръст е във всички сектори на икономиката. "Изненадващо е къде расте българската икономика - добив на въглища. Увеличен е добива и износа на въглища, напитки, енергийни продукти, потребителски продукти, химическите продукти, хартия, картонени изделия, основни метали, добив на метални руди, лекарства и други. Има една тенденция на ръст на индустриалното развитие в този период от 6 месеца. Което показва, че правителството е водило правилна икономическа политика", продължи тя за отраслите, в които имаме най-голям ръст.

"И парадокса - падна правителството след вот на недоверие за лоши икономически показатели. При тези показатели, за пръв път от 15 години сме първи в Европа за нещо добро. Очевидно не беше това причината, защото и НСИ отчете добрите показатели на брутния вътрешен продукт и инвестициите. Износът - от 11 години, 37.8 рекорден износ на България и пак не е от оръжие, а от други стоки", обобщи Нинова за повишения ръст на производство и вота на недоверие, и заяви, че промяната на модела е в правилното водене на икономическа политика.

"Когато ме избраха за министър на икономиката и индустрията едно от първите ми обещания беше да докажа, че държавните предприятия могат да се управляват разумно, прозрачно и да бъдат печеливши. И, че държавна собственост не е лоша дума. Доказах, че това, което съм обещала може да се случи - макар и само за 6 месеца. И то е - миналата година са начислени дивиденти на държавните дружества, които те трябва да платят на държавата и са в размер на около 30 млн. лв., от които са платени 18 милиона. В първото шестмесечие на тази година колкото са начислени, толкова са и платени. Очевидно държавните дружества могат да си плащат дивидентите, ако има кой да ги управлява добре", категорична бе тя за поетите и изпълнени ангажименти при встъпването си като министър на икономиката и индустрията.

Нинова коментира, че има огромна разлика в паричните средства в държавните предприятия между миналата година и сега, когато само за 6 месеца от 35 млн. техните пари в банките са стигнали до 47 милиона лева. "Защото им спряхме течовете и отстранихме фирмите, които на входа и изхода бяха обрасли предприятията и ги крадяха безогледно", каза още лидерът на Българската социалистическа партия и допълните, че само за няколко месеца са стопени и кредитите на тези държавни предприятия от 147 до близо 130 милиона лева.

"Изводът е, че има промяна в модела на управление и статистиката го доказва. Държавната собственост може да се управлява разумни и да носи дивиденти. Това е коренна промяна на неолибералния модел ,при който държавата се оттегляше от ключови сектори и оставаше всичко в частни ръце и на свободата на пазара. Ние върнахме .ролята на държавата там ,където и е мястото.И най-вече през целия този период в държавните предприятия се подобряваха социалните параметри. Увеличихме заплатите в единия завод с 200 лв., ваучери за храна 200 лева, сега за летни почивки 140 лв. на всеки човек. Икономическа стабилизация, социална политика, разумно управление и спиране на кражбите могат да доведат до такъв резултат и за пръв път имаме такова признание за България на европейско равнище", заяви вицепремиерът на икономиката и добави, че тези, които свалиха правителството, персонално назовавайки Борисов - не са прави и фактите го доказват.

Според Корнелия Нинова фактите трябва да се отчетат и да се признае на правителството за свършената работа и обобщи, че икономиката е стабилна и се развива добре, за което получаваме европейско признание.