"След като всички коалиционни партньори смятат, че има шанс за съставяне на правителство това е възможно стига партньорите да бъдат диалогични и компромисни, но не на всяка цена. Важното е това правителство да работи за интересите на България."

Това заяви народният представител от “БСП за България“ Мая Димитрова в ефира на Радио Фокус и подчерта, че след консултациите Радев ще прецени на коя партия да връчи мандата, а по думите й все още не е обсъждано кой ще бъде кандидат за поста на министър-председател.

"Днес от 13:00 ч. ще бъдем на консултации при президента и мога да кажа със сигурност, че ако той реши мандата да бъде връчен на БСП, ще направим всичко възможно да бъде сформирано правителство, за да могат хората да посрещнат идващите зимни месеци по-спокойно и да се направи необходимото за приемане на законодателството свързано с Плана за възстановяване и устойчивост.

Това, което зависи от партията ни ще го направим - да има работещ парламент, който да даде стабилност на държавата и сигурност на семействата в трудните месеци, които ни предстоят", категорична бе Димитрова по отношение на необходимостта от съставяне на редовен кабинет в рамките на 47-я парламент.

Тя коментира и факта, че от социалистическата партия заедно със своите коалиционни партньори вече са изготвили управленска програма, където са заложени най-важните приоритети. "За нас това са съответно доходите, здравеопазване, образование, както и всичко останало в социалната сфера - неща, на които винаги сме държали", допълни народният представител от левицата.

"Готови сме на разумни компромиси и както председателят на партията и вицепремиер Корнелия Нинова заяви това, което ние смятаме за правилно е премиера да бъде от политическата партия, която има най-много народни представители", заяви Димитрова за възможните компромиси и допълни, че все пак въпроса кой да бъде премиера зависи и от това на коя партия ще бъде връчен мандата за съставяне на правителство.

В заключение депутатът от левицата посочи, че БСП винаги е била готова за избори. "Ако не се стигне до съставяне на правителство ще отидем на избори.

Винаги това, което сме правили е било в полза на хората и сме го показали с действията и работата на министрите, които имахме в правителството.

Показахме го и с направените реформи, и предприетите в социалната сфера мерки. Българската социалистическа партия е готова за избори, но друг е въпроса, проучванията показват нежеланието на хората за предсрочни избори", завърши Мая Димитрова