След опита на „Има такъв народ”,  продължава ротацията на мандатите. По конституция президентът трябва да връчи мандат на втората по численост парламентарна група - това са ГЕРБ-СДС. Изричен срок за това връчване обаче няма, съобщава Нова телевизия.


Още в средата на юли ГЕРБ обявиха, че веднага ще върнат мандата на президента. В такъв случай държавният глава дава нов мандат на група по своя преценка - отново в седемдневен срок. На този етап БСП и „Изправи се БГ! Ние идваме!” обявиха, че ако получат мандата, ще предложат служебния кабинет като редовен.


Ако и третият мандат не успее, президентът насрочва избори за нов парламент и закрива 46-тото Народно събрание. Ако това стане до края на август, то новият вот ще бъде до два месеца след това. Тоест - парламентарни избори в края на октомври или началото на ноември. Така, те ще изпреварят президентския вот, който вероятно ще бъде в средата или втората половина на ноември.

Избори „2 в 1“ за парламент и президент през октомври се очертава като най-вероятния сценарий за политическа развръзка у нас. Вторият пореден извънреден вот за депутати изглежда неизбежен след отказа на "Има такъв народ" не само да предложи свой кабинет, но и да подкрепи друг вариант за правителство, пише "Марица".

Раздорът между ИТН и другите две протестни партии остави като последен шанс служебното правителство да стане редовно с третия мандат, който президентът Румен Радев трябва да избере на кого да връчи. 

Идеята беше предложена първо от коалицията на Мая Манолова, но се се подкрепя вече и от БСП, а отчасти и от "Демократична България". Тезата на ДБ е да се състави технократско правителство с хоризонт от 6-8 месеца, чийто гръбнак да бъдат служебните министри. 

Аритметиката обаче е категорична, че без гласовете на ГЕРБ и ИТН (общо 128) останалите партии нямат никакъв шанс да превърнат кабинета "Стефан Янев" в редовен, дори изненадващо ДПС да подкрепи идеята, въпреки конфликта с президента Радев. 


БСП, ДБ, ДПС и ИБГНИ събират недостатъчните 112 гласа

„Има такъв народ“ вече заяви категорично, че няма да подкрепи друго правителство в рамките на 46-ия парламент. Пълен абсурд е ГЕРБ да гласува за кабинета, излъчен от Румен Радев, който „изчегъртва“ бившите управляващи, откакто е на власт.

Като втора политическа сила партията на Бойко Борисов вече декларира, че няма да прави опит да състави свое правителство, което е логично заради пълната изолация от другите партии.

Така предсрочните избори изглеждат неизбежни

След като и трите проучвателни мандата не бъдат реализирани, по Конституция президентът разпуска Народното събрание, избира служебно правителство и трябва да насрочи предсрочните парламентарни избори „до два месеца”.

Същевременно обаче вотът не може да се проведе на която и да е дата от тези два месеца, заради необходимите действия по организацията на изборите, разпределени в изборното законодателство именно за период от 60 дни. А и няма да е целесъобразно да се харчат пари за два вида избори. Единственият проблем е дали гласуването с машини няма да стане прекалено сложно при съчетаването на двата вота.

Най-вероятната дата за втория извънреден вот за парламент за тази година и изборите за държавен глава е 24 октомври, два дни преди Димитровден, твърдят източници от "Дондуков" 2. 

До тогава държавата ще продължи да се управлява от  същия или с лек ремонт служебен кабинет.