Най-голямата загуба на национален ресурс е миграцията на хора извън страната, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на дискусия в Смолян. Той участва в граждански диалог на тема образование. Сред участниците във форума бяха евродепутатът Владимир Уручев, народните представители д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев, областният управител Недялко Славов, кметът на Смолян Николай Мелемов.

Демографските проблеми и очертаващият се в следващите години и десетилетия недостиг на кадри във всички сфери бяха сред основните дискутирани теми. С инструментите на образователната политика трябва да стигнем до изключените от системата на образованието деца, посочи образователният министър.

Той допълни, че наред с критиките, страната ни е на челните места по четивна грамотност, с по-добри резултати дори от страни като Германия.

През този програмен период в над 500 образователни институции в страната ще бъдат направени инвестиции на стойност над 700 млн. лева по програмите "Региони в растеж" и ПРСР, допълни министър Вълчев.