„След като подхода за търсене на отделни депутати на два пъти не даде резултат, то можехме да очакваме, че и този път няма да даде. Аз не знам как колегите от ГЕРБ се чувстват, когато Борисов постоянно ги раздава. Той тази заявка я дава след като вече се е провалил опита, а не преди това. Ние създадохме това правителство, за да разграждаме модела на ГЕРБ и няма как това да го правим с техните депутати. Времето за диалог и търсене на съгласие около реформите, за които сме се събрали не е изтекло. Колкото и да е малък шанса трябва да се направим това усилие.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин в ефира на БНТ.

„Много добре помним събитията от миналата година. Колегите от „Продължаваме промяната“ трябва добре да преценяват подхода и действията си, защото вчера-днес започват много да ми приличат на „Има такъв народ“ от миналото лято, когато някак си ИТН се обиди, че не са му подкрепили правителството, предизвика изборите и ги виждаме къде са сега. Не съм сигурен, че да допринесеш за нови избори тази есен би довело до по-добри резултати за партиите, които искаме реформи“, добави Кристиан Вигенин за поведението на ПП и ИТН.

В политиката по думите му през последните години сме били свидетели на различни тактики и подходи, но вече е времето на коалициите, които ще стават все по сложни. „Изисква се мъдрост да управляваш и поддържаш такава коалиция. И трябва да има достатъчно мъдрост, за да се поставят реалистични цели“, категоричен бе социалистът по отношение на политическите събития.

„На моменти беше трудно да управляваме с хора, които не познават политическата дипломация. Проблемът сега не идва от БСП, защото сме наясно докъде може да се прави компромис. Той възникна от взаимоотношенията между ПП и ИТН. Именно липсата на този политически опит, който ги изстреля миналата година и ги направи първо ИТН и след това ПП първи политически сили, именно липсата на този политически опит доведе до сегашната ситуация.

Тези противоречия от последните седмици може да бъдат преосмислени и да се последва разумния подход предложен от БСП и ДБ“, обясни Вигенин за причините довели до политическото напрежение и подчерта, че в момента трябва да се решават въпроси, които са на дневен ред след управлението на ГЕРБ, а за някои от тях според него мерките трябва да бъдат взети сега и веднага.

Според заместник-председателят на БСП все още може да бъде продължено това, за което коалиционните партньори са тръгнали, а въпроса за формиране на правителство все още не е приключил. “Програмата, която беше договорена миналата седмица за следващите 6 месеца е доста конкретна със социални ангажименти, както и във връзка с Плана за възстановяване- това не може да стане в следващите седмица-две както президента си го представя.

Трябва да бъдем реалисти в целите, които си поставяме. Това не е самоцел за нас, ние имаме конкретни ангажименти, за които сме се договорили и са важни, като например безплатните лекарства за деца до 14 годишна възраст, безплатните учебници за деца до 12 класи, двете тарифи за електроенергия и редица други“, допълни той за приоритетите в договорената управленска програма и подчерта, че има сериозен ангажимент да започне и прегледа на статута на болниците.

„Ние преценяваме, че изборите могат да ни вкарат в още по-тежка агония. БСП е партия минала през много неща и нашето мнение е, че в този парламент все още може да се формира мнозинство, което да продължи промяната. Планомерно, стъпка по стъпка и с много повече усилия. Все още и мнозинството от българите не иска избори. Докато има и 1% шанс ние ще положим тези усилия. Разбира се заявихме, че с ГЕРБ и ДПС не може да има разговор за подкрепа на правителство.

Ако мандатът дойде при нас трябва да проведем разговори с останалите 3 партии, с които започнахме“, обобщи Вигенин за рисковете, които крият предсрочните избори както и по отношение намеренията на социалистите, ако им бъде връчен мандат за съставяне на правителство.

Той изрази съмнение доколко колегите им от „Продължаваме промяната“ биха седнали на разговор с „Има такъв народ“, защото според него коалиционното взаимодействие в рамките на парламента с ИТН е било трудно. „По-важното е какво постигаме и какво предстои за България, както и как ще решаваме проблемите и подготовката на страната за сложната ситуация, която идва зимата“, добави депутатът от левицата.

„Благодарение решимостта на Бойко Рашков проблема с купуването на гласове, който години наред беше тежък се преодоля до голяма степен. Ако той има готовността да се заеме с борбата с корупцията и, ако това е решението на ПП ние сме готови да го подкрепим“, заяви Вигенин относно идеята Рашков да оглави антикорупционната комисия.

В заключение народният представител от социалистическата партия каза, че изборите са крайната стъпка, към която трябва да се върви и, ако има шанс за създаване на правителство той трябва да бъде оползотворен.

„Ако видим, че не е възможно създаването на такова смятам, че те трябва да се проведат максимално бързо, а служебното правителство да се фокусира върху подготовката на законите, които предстои да бъдат приети. Затова искаме да положим тези усилия и дано това да бъде разбрано и оценено от колегите народни представители и от хората, заради които сме в този парламент“, завърши Кристиан Вигенин.