Министър-председателят на България Николай Денков не успя да убеди австрийския канцлер Карл Нехамер, че присъединяването на страната към Шенген ще бъде по-добро за борбата с нелегалната миграция, коментират в редакцията на един от най-тиражираните вестници в Австрия – Die Kronen Zeitung.  

Въпреки че натискът от страна на Европейския съюз и опозицията се засилва, федералното правителство във Виена запазва позицията си срещу присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

Категоричен отпор получи и българският премиер Николай Денков по време на посещението си във Виена, отбелязва изданието.

"Австрия има ясна позиция, че разширяването на Шенген не може да се осъществи в момента“, заяви Нехамер пред журналисти след разговора си с Денков. Австрийският канцлер даде да се разбере, че двустранният граничен контрол в рамките на Шенгенското пространство първо трябва да бъде оттеглен, преди Австрия да даде "зелена светлина“ на България и Румъния.

Има нужда от по-добра защита на външните граници на ЕС, по-бързи процедури и споразумения за връщане, поясни той. В същото време Нехамер подчерта, че австрийската позиция "не е позиция срещу България или Румъния“.

Нехамер обаче похвали усилията на България за защита на външната граница на ЕС и подчерта, че четирима български гранични полицаи са били "убити" по време на работата си.

В изказването си Денков акцентира върху "пълното съгласие“ между България и Австрия по проблема с миграцията. Единствената разлика е въпросът дали членството на България и Румъния в Шенген ще помогне в борбата с миграцията. Аргументът на Софие е, че с България и Румъния в Шенгенското пространство може да се действа "много по-ефективно“ срещу незаконната миграция.

Денков вече беше занижил очакванията си преди посещението си, пише още KZ.

"Днес не очакваме отговор от Австрия“, призна той преди заминаването си от София. Основната цел на визитата е да се "обясни на австрийското общество и политици, че за австрийците би било по-добре, ако България и Румъния са част от Шенгенското пространство“, подчерта премиерът.

Миналият декември Австрия се противопостави на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, позовавайки се на големия брой нелегални мигранти по Балканския маршрут. Виена иска да се придържа към тази позиция, докато защитата на външната граница на ЕС не бъде укрепена.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук