Бюджетът, който правителството предлага, е насочен срещу кризата. Имаме около 2 млрд. лв. мерки за най-уязвимите групи в обществото. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер пред БНТ.

Една от мерките е свързана с цените на тока. По отношение на природния газ той каза: „Вече имаме 15% по-ниска цена, благодарение на американския газ, който е вече у нас. Той е уговорен, доставен е и КЕВР обяви новата цена на микс“.

На въпрос дали американският газ вече е у нас той отговори: „Дали е в транзит или не, дали се разтоварва, няма значение. Кога той технически ще е при нас, не се наемам да кажа. Не един, а два танкера са“.

Освен това, по неговите думи, пълното количество азерски газ ще влезе в България.  

"От декември насам у нас няма задкулисни договорки", заяви той относно твърденията, че правителството е правило тайни договорки, за да постигне отстъпки от ЕС.

Относно дерогацията за вноса на руски петрол Лорер изтъкна: „България единствена от всички страни, които имат излаз на море, получи отсрочка от ЕС. Защото вече сме активен партньор на ЕС“. „Понеже сме на масата в Европа вече като равни партньори, затова ни чуха“, добави той.

„Надявам се че рафинерията в Бургас си дава ясно разбиране, че това е дерогация и тя е ограничена във времето“, заяви Лорер и изрази надежда, че в рафинерията вече са започнали да правят нужните промени, за да може да се работи с неруски петрол.

„България ще се чувства много по-добре с евро, защото ще е част от ЕС и в монетарната му система. Когато се опитваме да го забавяме в парламента, това само създава несигурност не само в българското общество, а и в целия ЕС относно това какво България иска. Не бива да правим стъпки назад“, каза вицепремиерът.

„Инфлацията в България е толкова, колкото в Източна Европа“, обясни Лорер.

"Планът за възстановяване и устойчивост е изключително по стижение на това правитеслтво, защото успяхме да получим одобрение от ЕС", каза той и добави, че лично Урсула фон дер Лайен е дошла у нас и ни е казала: "Имате 13 млрд. от ЕС, за да се възстановите". "Но тези пари ще са достъпни за България, само и единствено ако ние изпълним 22 реформи, отново през парламента", уточни вицепремиерът. 

Част от тези мерки трябва да са готови до края на тази година. Например, подготовката на нов тип дружество - улесняване на работата на стартъпите. 

На въпрос дали очакваме в близко бъдеще вълна от руски икономически мигранти, той отговори: "Категорично да".