Ясни са вече първите имена на служебни министри в правителството на Горица Грънчарова-Кожарева.

Това са правосъдният - Мария Павлова и финансовият министър Людмила Петкова, която ще е и вицепремиер - т.е. те запазват постовете си.

Настоящият служебен министър на финансите Людмила Петкова е приела поканата на Грънчарова-Кожарева да остане на поста.

"Ние проведохме разговор по основните приоритети на България, така че получих поканата, приех и за мен е чест да бъда част от нейния екип", заяви Людмила Петкова, служебен министър на финансите.

След разговор с Грънчарова на поста остава и настоящият правосъден министър Мария Павлова.

Министърът на земеделието Георги Тахов също остава в следващия служебен кабинет.

Във вторник следобед той е провел разговор с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева, която го е поканила да остане и в нейния екип. 

"Да, поканиха ме да остана като министър и аз приех", потвърди министър Тахов и допълни: "Продължавам да работя за българското земеделие".

Росен Карадимов - министър на иновациите и растежа, също беше на разговор с премиера, но не е ясен отговорът му.

Досегашният заместник-външен министър Иван Кондов е най-вероятният кандидат за дипломат № 1. Бившият министър на икономиката в служебния кабинет на Стефан Янев.

Даниела Везиева, заяви, че би приела покана от Грънчарова-Кожарева, но зависи от поставените към нея условия.

"Какво се очаква да се свърши, какви ще са ясните критерии, ясен план за тези 3-4 месеца, в които трябва да се свърши каквато и да е работа, защото ние се намираме в дългосрочна политическа криза", допълни Даниела Везиева, бивш министър на икономиката.

Готовност да останат в кабинета, но без все още да са водили разговори с Кожарева, вече заявиха служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков, на отбраната Атанас Запрянов, на образованието Галин Цоков, на културата Найден Тодоров.

19 министри трябва да намери до 19 август Горица Грънчарова-Кожарева. На 20 август президентът трябва да издаде указ за назначаването на новия служебен кабинет и да насрочи дата за предсрочните избори 2 месеца по-късно. Същият ден министрите трябва да положат клетва в парламента.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!