Бойко Борисов и Цвета Караянчева слизат от лимузините на НСО. Йорданка Фандъкова, конституционните конституционните съдии и зам.-председателите на парламента – също, пише "Стандарт".

Държавна охрана повече няма да се полага на премиерите и председателите на парламента до 4 години след освобождаването им от длъжност.

Главният прокурор пък ще бъде охраняван единствено при доказана необходимост. Това предвиждат промени в Закона за НСО, внесени в парламента от "Изправи се.БГ! Ние идваме!".

Поправките са подписани от седем депутати, сред които Мая Манолова, Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Мария Капон. Мотивите им са, че в момента дейността на службата изисква напълно неоправдан и излишен разход на пари.

По закон на главния прокурор в страната се осигурява лична охрана и специализиран транспорт, а при необходимост, той се охранява и при служебно пътуване в чужбина.

Сега депутатите предлагат и охраната му в страната да е само при доказана необходимост. МВР-шефът Бойко Рашков пък разкри преди дни, че Гешев се охранява от Бюрото за защита на свидетели, което миналата година не е защитило нито един свидетел, а има огромен бюджет.

Според вносителите на поправките "няма нито една смислена причина" да бъде охраняван от НСО кметът на София, защото общината има достатъчен бюджет да му осигурява при нужда охрана и транспорт.

"Парите на данъкоплатците не следва да служат за осигуряване на луксозен живот на високопоставени политически лица, а да бъдат изразходвани разумно и само с оглед интересите на данъкоплатците, което в конкретния случай не е налице", пишат още депутатите от "Изправи се.БГ! Ние идваме!".

Последната промяна, която те предлагат в Закона за НСО, е в състава на комисията, която решава за вида, обхвата и срока на продължаваната охрана. В момента председател на комисията е шефът на НСО, а членове са председателят на ДАНС и главният секретар на МВР.

Предложението е решението да се взема единствено от шефа на НСО, а в комисията да влезе вътрешният министър, но заедно с шефа на ДАНС да могат да дават единствено становища, без да имат право на глас при вземането на решение.

"Министърът на вътрешните работи следва да бъде член на комисията за да може да бъде упражняван контрол за целесъобразност и законосъобразност", се казва още в мотивите на законопроекта.