Май не бях много добра орисница, след като бе толкова кратък животът на 45-ия и на 46-ия парламент. Това каза пред Нова телевизия Мика Зайкова от "Има такъв народ". 

"Проблемът не е в звънецът. Проблемът е в това, че ... Аз произнесох клетвата и на нея всички се заклеха в България и в интересите на народа. И после всички го забравиха. Ако става въпрос за деменция, аз би трябвало да съм този човек.

Още на предишните избори народът им каза съвсем ясно и аз това го казах: искам промяна и затова даде повече гласове на партиите на промяната. Второто бе, че на никой не дава болшинство. Работете заедно. И третото, което им каза с ниската избирателна активност, бе: омръзна ми от избори! Никой не чу какво каза народът.

Доста хора в този парламент имаха повече его от акъл. Не знаеха и как се прави политика. Тя се прави с диалог и с разумен компромис", подчерта Зайкова. 

"Този парламент свърши нещо много важно – в най-новата история на България правителствата носят бюджета, а депутатите го утвърждават, в този ние прекроихме бюджета", каза още тя.
 
"Първото правителство, което предложи ИТН, не ми хареса. Не харесвам Ники Василев. Това, че знае седем езика, не означава, че не е корумпиран. От 2004 г. започнаха да действат предприсъединителните фондове. Колегите ми от "Подкрепа" се интересувахме много. 190 млн. евро бяха отпуснати за електронно правителство. От това нещо не се видя и един проект", заяви Зайкова. 

Тя отхвърли твърдението, че не харесва Николай Василев, защото той е върл противник на актуализацията на бюджета. „Аз и колегите сме работили две години по програмата на ИТН, представихме я на хората и затова те гласуваха за нас. Толкова много хора не гласуваха за нас, само защото харесват Слави Трифонов. Това е абсурдно.

Не може заради един човек да гласуват 500 хиляди души. Изведнъж пристига г-н Николай Василев и казва: „Ето, аз нося една програма”. Тя нямаше нищо общо с данъчната политика, за която сме говорили с колегите. Нямаше нищо общо със социалната политика, която имахме предвид да правим.

Естествено е, че няма как да приемеш един човек, дошъл отвън, да ти сложи програмата и да ти казва каква политика да правиш. Извинявайте, но ние сме парламентарна република, не премиерска. Номерът с премиерските републики свърши”, категорична бе Зайкова.

"Харесвам и Асен Василев, и Кирил Петков. Няма да отида при тях. Нашата партия не е в добри отношения с Петков. Аз не съм предател. 30 години съм била в „Подкрепа”, да съм предала някого?", попита тя.