"Самата коалиция, която формирахме още през декември, без съмнение е сложна. Тя включва четири политически субекта, четири парламентарни групи с корено различни идеологии. Не сме си правили илюзии че това ще е лесна коалиция. Но към настоящия момент това е единствената възможна коалиция в този парламент.

Така, че аз имам убеждението, че тя ще остане още дълго да управлява, като всеки коалиционен партньор трябва да си дава ясна сметка аз отговорността, която носи, влизайки в управлението", това заяви председателят на народното събрание Никола Минчев в eефира на БНТ. 

Как е възможно депутати да се дърпат на 1 юни и да показват неприлични жестове на 2 юни? 

"За съжалени се случиха тези категорично редки епизоди в парламента. Да се върнем на случката на 1 юни.

Тогава Искрен Митев направи едно изказване, в което не спомена име, а руски класически литературен герой. Костадинов се припозна в този герой и тръгна да защитава своята чест. Само, че Костадинов изгражда образа си изцяло върху провокацията, а в този случай и една малка провокация, в която не е споменат поименно, го вади от равновесие.

Извънредно! Масов бой в Народното събрание ВИДЕО

Не е приятно, че това се случва в пленарна зала, още повече пред деца. И двамата народни представители понесоха своите наказания", коментира Минчев. 

"Ицо Хазарта показа своето отношение към действието, което ГЕРБ-СДС направиха, да вдигнат предварително подготвени листове, на които пише "Оставка". Парламентът е орган, в който от трибуната може да се поиска оставка.

Грозен скандал в НС! Ицо Хазарта показа среден пръст на ГЕРБ и стана страшно! СНИМКИ

Това не е най-подходящия начин да се иска оставка, не е и най подходящия начин да отговориш така. И той си понесе наказанието. Тази страница е затворена", каза Минчев. 

"Оправдавате ли от "Продължаваме промяната" (ПП) за тези два случая, те помагат ли да поставят председателя на Народното събрание (НС) в положение да оправдава неоправдемото?", попита водещият Бойко Василев.

"Не се опитвам да оправдавам всеки казус. Категорично мога да заявя, че ПП не ме поставя в неудобно положение. В голямата си част ПП носи нов начин на правене на политика.

И той е това, впрочем, което българския народ иска, именно затова той избра формация без политически опит. Този политически стил, който се опитваме да налагаме, който ще се получава все повече е да убеждаваме политическите си опоненти, че не са прави с аргументи и без обиди, с по-малко политически лозунги", каза Минчев. 

"Къде са ви законите за промяна на България?", попита Василев.

"Законодателната ни програма се движи с темпове под желаното от нас и мен лично, но има и обективни фактори. Преди да се внесе един закон, минава на експертно обсъждане, на коалиционно обсъждане. Това отнема време повече, отколкото ни се иска", обясни Минчев. 

Кой написа за БГ "Магнитски"? 

"Аз не бих го нарекъл това проект на закон. Това е някаква, чернова, която изтече от някъде, без да е ясно кой стои зад нея. Няма как да знам. Със сигурност това не е проект, който е влязъл в НС.

Това не е закон. Това е чернова. Не е ясно в кой етап от развитието си е тя. Това категорично не е проект, който заслужава сериозно обсъждане. Нека да има проект от Министерски съвет (МС), или по инициатива на депутат, тогава ще говорим сериозно за такова законодателство", каза Минчев. 

"Като внук на човек, който е репресиран за своите убеждения и дори убит, доволен ли е как държавата се погрижи за бежанците?", попита Василев.

"В голямата картина това, което направи държавата, не е малко. Още първоначалния план, който беше осъществен с настаняването им в хотели, това беше един много добър начин. След това се появи трудност, при преминаването към втория стадии, преместването им от хотели по морето към вътрешността на страната. Неизбежно е да има трудности. Считам, че това, което получиха украинските бежанци, със сигурност е на ниво", каза Минчев. 

За войната 

"Българският парламент прие декларация още на първия ден от войната, с която категорично осъдихме действията на Руската федерация, насочени към Украйна. Призовахме за връщане към нормите на международното право, прекратяване на военните действия.

Това се случи още преди лидерите на Европейския съюз (ЕС) да се съберат вечерта на същия ден.

Впоследствие по отношение на предоставянето на военна помощ имаше колебания, но в крайна сметка аз самия подкрепих един по широк обхват на военна помощ, но уважавам и правото на всеки народен представител да гласува според убежденията си. Виждаме от изявленията на премиера Кирил Петков, че ще ремонтираме 80 танка, които ще върнем на Украйна", каза Минчев. 

Той коментира и търканията между президента Румен Радев и премиер. 

"Аз съм от ПП и в този смисъл се солидаризирам с премира, но има нормално противопоставяне на мнения, межди отделни институции. Чак толкова остри противоречия не бих казал, че се наблюдават", коментира Минчев.