Министърът на икономиката Теодор Седларски проведе днес работно посещение в „Авионамс“ АД, единственото извън Руската федерация предприятие, което извършва ремонт на вертолети с гражданско и военно предназначение от типа МИ 8, МИ 17 и техните модификации и на самолети от фамилията МиГ и СУ. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.
В настоящия момент „Авионамс” АД изпълнява договор за ремонт на 36 броя вертолети, сключен с Агенцията на НАТО за снабдяване и поддръжка /NSPA/. Министърът на икономиката гарантира подкрепата на държавата за развитие на дружеството и осигуряването на финансов ресурс, чрез който да се финализира изпълнението на поетите ангажименти към агенцията на НАТО.
 
На срещата беше обсъдено изпълнението на поръчката и предстоящия ремонт на нови вертолети. Беще решено да се проведе среща и с представители на Министерството на отбраната, така че да бъдат предприети съвместни мерки, които да дадат възможност цялата летателна техника на българската армия, включително МиГ 29, да бъдат ремонтирани на територията на завода след получаванe на съответните разрешения от руска страна.
 
Предвид на това ще продължат съвместните усилия за сътрудничество с РСК МиГ и съответните структури в Руската федерация. Дружеството е съхранило всички мощности, необходими за ремонтно-възстановителни дейности на авиационна техника руско поризводство, която в момента се експлоатира от българските военно-въздушни сили.
 
„Авионамс“ в момента разполага със съответните сертификати,  издадени от конструктора, които му предоставят възможност за бъдещо разширяване на дейността.