Мистериозна дама седна до Росен Плевнелиев и Соломон Паси по време на срещата им с представителите на ДПС днес. Зам.-председателят на Народното събрание Йордан Цонев, заместник-председател на Движението и зам.-председателят на ПГ на партията Хамид Хамид останаха изненадани от присъствието и на трето лице в преговорния екип, излъчен от ГЕРБ-СДС., пише Стандарт нюз бг.  

Дамата е Бисерка Бенишева, чиято професионалната биография е тясно свързана с влизането на страната ни в ЕС още от старта на преговорния процес и до началото на присъединяването на България към общността. 

Образованието на Бенишена е в сферата на външната търговия. Преди да се включи в евроинтеграционния процес работи като експерт в Министерство на външноикономическите връзки.

А след като става важен участник в него, от 1991 до 1093 г. е съветник в мисията на България към Европейската общност. От 1993 г. до 1997 г. е пълномощен министър в мисията на България към Европейската общност

По-късно - от 1997 г. до 2001 г., оглавява на дирекция „Евроинтеграция” в МВнР и е член на основния екип по преговорите за присъединяване. От 2001 г. до 2003 г. е и пълномощен министър в мисията на България към Европейската общност и член на основния екип по преговорите за присъединяване.

От 2003 г. до 2007 г., която започва членството на България в ЕС, Бенишева е  посланик на Република България в Ирландия и член на основния екип по преговорите за присъединяване.

Последната й известна в публичното пространство длъжност е директор „Европейски въпроси“, ПанЕвропа България.

Плевнелиев и Паси казаха, че са включили  Бенишева в разговорите заради богатия й опит в евроинтеграцията на България и заради категоричните евроатлантически позиции на ДПС тя може да бъде много полезна по време на разговора им.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук