Вчера за поредна вечер бяха проведени в няколко града протести. Някои бяха предварително заявени, други – не. Всички преминаха с добър обществен ред с малки изключения. Това заяви в ефира на bTV вътрешният министър Младен Маринов по повод протестите в страната.

„В Перник имаше блокиране на магистралата. Във Варна имаше лек инцидент. 19-годишен, криминално проявен за телесна повреда хвърли пиратка, а при опит да бъде задържан, напръска полицаите със сълзотворен спрей. Установен е и ще приложим закона спрямо него“, съобщи още той.

„Призовах и пак призовавам, всеки има право на протест, но и останалите граждани имат право на предвижване. В случая нерегламентираното блокиране пречи на хора, които се нуждаят от спешна помощ, на хора, които са планирали пътуване, но не са планирали това забавяне. Има няколко стъпки, които сме длъжни да приложим“, уточни Маринов.

„Ние се ориентираме по това дали има заявител и дали протестът е заявен в общината. По отношение на участие на политически сили, няма да коментирам. Това, което наблюдавам е, че има и граждани, които ясно търсят конфронтация. Ние все още сме на етап за спазване на закона“, посочи министърът.

По отношение дали се очакват по масови протести през уикенда, Маринов посочи, че информациите са разнопосочни. „Вече се заявяват протести и по отношение на храни, вода, стандарт на живот. Колегите държат постоянна връзка с общинските власти“, каза той.

Младен Маринов коментира и оценката от ЕК за мониторинговия доклад. „Този доклад посочва не само резултатите, но и връзките, които службите за сигурност са изградили. Значи работата е ефективна. В доклада е посочено, че по отношение на борба с корупцията, са постигнати положителни резултати. Очакват се ефективни присъди, но това е един по-дълъг процес. За първи път се затварят 3 о 6-те показателя. Не виждам как бихме го нарекли отрицателен“, коментира вътрешният министър.

По отношение на връщането на Митьо Очите, Маринов заяви, че се чака още решението от турска страна. „За съжаление на мен ми се иска час по-скоро, но турската страна си спазва законите. Все пак Турция не е в ЕС, в ЕС работят инструменти, които катализират процеса да върви по-бързо“, заяви министърът.

Вътрешният министър хвърли светлина и около ситуацията със семейство Баневи и семейство и Арабаджиевви. „Семейство Баневи не е нужно да се прибират. Те са задържани с Европейска заповед за арест. Френски съд разглежда въпроса с екстрадицията им. Семейство Арабаджиеви са обявени за издирване. По всички правила с Европейска заповед за задържане, със заповед за задържане от Интерпол. Има сигнали, че са във Франция. След като са приложени процедурите, всяка една страна е длъжна да ги провери и задържи, ако се опитат да преминат границата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!