"Трябва пластично управленско решение, което изключва чисто партийни кабинети. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на група за началото на 45-ото Народно събрание.

"Изборите показаха, че е необходимо ново начало, нов модел на управление, нов модел на отношение. Нов подход към решаване на проблемите. Парламентът е длъжен да отговори на това изискване на суверена. В този възможно най-пъстър парламент, създаващ условия за невъзможност за формиране на управленски партийни коалиции, избирателите искат да се изпълни девизът "Съединението прави силата".

Единственият модел, по който това може да стане като се набележат основните приоритети, пред които е изправена държавата, политическите сили да дискутират и постигнат единомислие. Това не предполага нито дву-, нито три-, нито петчленна партийна коалиция, а много по-широко съгласие. Много по-пластично управленско решение, което автоматически изключва чисто партийни кабинети, оглавявани от партиен лидер. Така ние разчитаме замисълът на суверена", заяви още Карадайъ.

Той заяви, че ДПС плътно ще следва замисъла на суверена и няма да гласуват за правителство на някоя партия, ако преди това не е ясно документирано, че тази власт има ясна програма, с точно оказани цели, средства и срокове за тяхната реализация.

"Нека да извлечем всички възможни ползи от тази конфигурация в това Народно събрание. Време е за решителни промени. Нека ги направим", каза още той.