Днес не просто откриваме поредното Народно събрание. Днес поставяме основите и решаваме как ще върви България в следващите 10 години. Ние сме на прага на финансова и политическа криза, затова от нас се изисква разум и отговорност. За нас ПГ на БСП задачата е най-лесна. Ние имаме на какво да стъпим, защото в последните 4 години сме последователни, стабилни и предсказуеми в политиката, която водим. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна. 

"За нас членството в ЕС е неотменимо и основен приоритет, но дава и възможности. В конкретния момент най-важната възможност е планът за възстановяване и устойчивост. Правителството на Борисов се провали в тази най-важна за развитието на България задача. Срокът за предаване на плана е 30 април и се иска спешна мобилизация, за ада се справим", добави Нинова. 

За БСП е лесно. Ние сме последователни. Искахме планът да бъде разгледан от НС, а управляващите отказаха. Имаме ясни предложения, които са на масата и сега. Имаме предложения за справяне със здравната и икономическата криза. Готови сме. Внасяме днес в НС този пакет от закони, които касаят помощ на малък и среден бизнес, кредитна ваканция, помощ за откриване на работни места, помощ и облекчения за младите семейства, преизчисляване на пенсиите, закони за възрастните хора и т.н.", каза тя. 

Ето какво каза още лидерът на БСП:

"Премиерът и финансовият министър да отчетат реалното финансово състояние на държавата и да внесат актуални данни. Изхарчени са над 5 милиарда извън решения на Народното събрание.

Има опасност да посегнат на сребърния фонд, където има 3,3 млрд. Внасяме днес в деловодството на парламента, промени в Закона за публичните финанси, с които се ограничават правата на премиера, който и да е той, да бъде ограничен във възможността да харчи безконтролно парите на хората. Припомням, че четири години внасяме този закон, а той се отхвърля. Бяхме сами в опозиция и не успяхме. Вярвам, че сега ще го направим по принципни съображение", обяви Нинова. 

"Всички корупционни действия, сделки и скандали да бъдат разследвани. Уважаеми български граждани, задкулисието е най-важният въпрос. Той е в основата на всички пороци. Паралелната държава, която беше създавана десетилетия, трябва да бъде разградена. Това няма да е лесно, защото вече е заложена в законите.

Нейното унищожаване и налагането на върховенството на закона, ще изисква общи усилия. Тъй като ние тук сме представители на народа, искам от името на БСП да заявя следното и да сме ясни. Четири години се борихме с тази паралелна държава. Първо, тя ни покани да бъдем част от нея. Отказахме. Последваха четири години тежки удари.

Искам да пресека всякакви спекулации, които манипулират общественото мнение - не преговаряме със задкулисието за власт и пари, не правим скрити договорки, нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент. Ние сме за открито, честно и смело управление, за компетентно правителство, което да гарантира за благосъстоянието на българския народ.

Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Бихме подкрепили правителство на "Има такъв народ". Ако те не предложат правителство и ако и когато третият мандат бъде връчен на нас, партията ще реши какво да прави. Пожелавам ви мъдрост и решителност. Сигурна съм, че всички осъзнаваме отговорността си в този ключов за България момент. Нека да я носим достойно."