Четири партии прескачат 4-процентната бариера и влизат в следващия парламент, сочат последните данни на МВМД от месец септември. За ГЕРБ, биха гласували 24.7% от избирателите, за БСП - 18.2%, ДПС - 8.2% и за Атака - 6.5%. На "ръба" остава СДС с доверие 2.9%.
Анализът на данните сочи, че избирателите на ГЕРБ не приемат коалиции нито с ДСБ, нито със СДС, посочи социологът Мирослава Радева (Мира Янова). Според нея в политическото пространство продължава да има вакуум, липсва един мобилизиращ фактор.
Най-харесван от политическите лидери продължава да бъде кметът на София Бойко Борисов. Той събира доверие от 41%, колкото е рейтингът на президента Георги Първанов. Премиерът Сергей Станишев е харесван от 24% от избирателите, Ахмед Доган от 12%, а лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски е с 9% доверие.
От министрите най-харесван продължава да бъде министърът на културата Стефан Данаилов. Рекорден рейтинг за министър на образованието събира Даниел Вълчев с 30% доверие. Той е на второ място като изпреварва министрите Ивайло Калфин, Гергана Грънчарова и Меглена Плугчиева. Според Мирослава Радева това се дължи на разочарованието на хората от евроинтеграцията.
Продължават песимистичните нагласи сред българите, показват данните на изследването. 45% от анкетираните смятат, че положението в страната ще се влошава, 39% - че ще остане същото и само 15% са на мнение, че ни очаква по-добро бъдеще.
Като най-големи проблеми хората посочват ниските доходи, лошото управление и корупцията в държавата.
Петя Шекерлетова, БЛИЦ