Слави Василев, политически анализатор, коментира в ефира на bTV политическата обстановка и опита за реализиране на втория мандат с кабинета "Денков - Габриел".

„Този наратив, който има за цел да сплашва, е лишен от съдържание. Хората, които ще управляват, са хора, които познаваме. След като си избран пряко от народа, следва да изкажеш мнение“, смята той.

„Много е интересно, че ни плашат с война, когато ние вече сме в политическа, социална, културна война“, коментира Харалан Александров, социален антрополог.

Според Василев напрежението ще се покачва: „Президентът винаги е бил стожер на собствена, легитимна гледна точка. Не вярвам, че коалицията ПП-ГЕРБ ще издържи дълго във времето. Това е очевидно.“

Александров допълни: „Хората, които се стремят към постигане на конституционно мнозинство, са готови да преглътнат егото си и да се държат като политици на мета ниво. Трябва да бъдат поздравени за това. Самият факт, че се стигна до предложение за правителство, е невероятно постижение. Голямата заслуга е на Николай Денков и Мария Габриел.“

Василев попита както точно ще се променя в конституцията, като заяви, че е хубаво да се информира народът.

„Вътрешнополитическите теми ще бъдат основни в дневния ред на това правителство. По външнополитически обстоятелства няма съмнения къде стои България. Няма опасност да отидем където и да било другаде. Външната политика се ползва за дъвка“, смята още той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук