Министърът на труда Мартин Уолш ще се срещне с лидерите на железопътните профсъюзи на 14 септември в опит да се избегне национална стачка, окачествена от Търговската камара на САЩ като “национално бедствие” поради разрушителния ефект, който би имала върху икономиката. Съобщението за срещата направи CNN, позовавайки се на свои източници, предава bg-voice.com

Срещата ще е във Вашингтон в сряда сутринта и тя ще се състои, , ако страните не постигнат споразумение до края на вторник (местно време).

През юли президентът на САЩ Джо Байдън наложи с указ 60-дневна временна забрана за стачки, която изтича през септември. Ако железопътните работници спрат работа, това ще бъде първата стачка в американската индустрия от 30 години насам.

Някои услуги вече са спрели

По данни на Американската асоциация на производителите, преработвателите и износителите на зърно и фуражи железопътните превози на зърно в САЩ може да спрат още на 14 септември, като вече са спрени превозите на някои стоки, включително на торове и химикали.

Във вторник производителите на торове съобщиха, че железопътните превозвачи са спрели да приемат някои видове торове, включително амоняк. Освен това започнаха частични анулирания на пътнически превози.

Докато администрацията на президента на САЩ работи по план за поддържане на икономиката в случай на спиране на железопътния транспорт, Търговската камара на САЩ нарече предстоящата стачка “национално бедствие”, което ще замрази стоковите потоци, ще изпразни рафтовете на магазините, ще намали работните места и ще повиши цените.

Профсъюзите, представляващи общо над 100 000 работници в железопътната индустрия на САЩ, настояват за по-добри условия на труд в най-големите транспортни компании, като заплашват да стачкуват в цялата страна от 16 септември.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук