НДСВ предлага 200 хиляди лева глоба на партия, за която е доказано, че е купувала на гласове. Това са част от мерките на жълтите, които стартират кампания “За чисти избори”. Те настояват още при доказано купуване на гласове от политическа сила, тя да губи всички гласове в съответната секция.
НДСВ предлагат още да се гласува без мобилни телефони, вотът да се упражнява не в “тъмна стаичка”, а на гише, да бъдат въведени регионални преброителни центрове и показани или снимани бюлетини да бъдат обявявани за недействителни. Жълтите искат още попълването на ЕГН и данните от личната карта в избирателния списък да става в деня на вота, за да няма “мъртви души”.
Мерките срещу купуването на гласове са залегнали в законопроекта на жълтите за промени в изборното законодателство, които трябва да бъдат разгледани в НС на първо четене.
Кампанията “За чисти избори” ще се реализира с банери в интернет, интернет сайта www.zachistiizbori.bg и листовки. НДСВ ще иска да се обвърже законодателно на всички предизборни материали да бъде записано, че купуването на гласове е престъпление. Петя Шекерлетова, БЛИЦ