Нямаме доверие в решенията на КЕВР – да дойдат на изслушване в Комисия по енергетика и да обяснят чии интереси обслужват. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията, предаде агенция „Фокус“.

„На Изпълнително бюро обсъдихме някои важни въпроси и бихме искали да изразим пред вас позиции. Един от най-важните да не кажа и най-важната за нас са растящите цени на ток, парно, газ, вода, а оттам на цените на всички стоки и услуги. Нямаме грам доверие в решенията на КЕВР. Ще ви дам само един пример защо – 25 септември 2018 г. Иван Иванов: „Повишаването на цената за битови и бизнес потребители ще бъде с не повече от 8 %, а не с 14 %“, цитира Нинова и обясни, че три дни по-късно цената е поскъпнала с 14 %.

Нинова изтъкна, че в КЕВР 10-15 души комисари, сътрудници, помощници, затворени на тъмно решават съдбата на милиони, без да отчитат обективните обстоятелства при вземането на решения. „Имаме следните въпроси. Когато отчитате направени инвестиции, подадени от ВиК дружества - проверявате ли ги на място или просто гледате документи и отчитате по документи. Смятаме, че подадените по документи инвестиции не отговарят на реалността“, каза още Нинова.

По думите ѝ уж направените инвестиции във водопреносната мрежа не са довели нито до подобряване на нейното състояние, нито на качеството на услугата, нито на качеството на водата. „Имаме въпроси към комисарите и сътрудниците, които вземат решения по тези въпроси, които смятаме да зададем в четвъртък на извънредно изслушване, което внесохме в парламента на Комисията по енергетика, на която сме поканили представители на средния и малкия бизнес, на потребителски организации. Каним ви и вас. Смятаме, че е необходима една открита и прозрачна процедура. Да дойдат и да обяснят на какво основание вземат тези решения, независим орган ли е КЕВР или има някакви зависимости от монополисти. Уважаеми управляващи и „независим“ КЕВР, с тези решения убивате българската икономика, българското производство, фалирате малък и среден бизнес. По-лошото е, че изправяте пред невъзможност българи да използват елементарни услуги. Вие представяте ли си в 21 век хората се отказват от услуга топла вода, защото не могат да си я платят. „Крайно време е да дойдат и да обясняват какво правят, чии интереси обслужват? Имат ли зависимости? Със сигурност тези зависимости не са от народа, който ги е изпратил там, подозираме за други“, каза още Нинова.