ГЕРБ, ДПС и ОП бранят със зъби и нокти статуквото. На заседанието на КСНС не стигнахме до съгласие - впечатлението ми е, че статуквото се бореше с всички сили, за да няма промяна.  Демонстрираха доста арогантно поведение и неразбиране, че имаме тежки проблеми с корупцията, със социалната политика, с бедността. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

Нинова гневна след КСНС: Борисов арогантно ме прати към Румъния! (ВИДЕО) 

Тя заяви, че са се очертали  две линии на поведение -  управляващите са твърдяли, че няма нужда от промени в законодателството и че проблемът с апартаментите е решен. Другата линия, по думите й, е предложението на президента за декларация с конкретни промени и нейното предложение с три конкретни промени. „В крайна сметка не постигнахме съгласие”, констатира Нинова.

„Мисля, че мерките, които внесе президентът и тези, които аз внесох, от името на БСП, съвпадат с мисленето на хората”, коментира тя пред БНТ.

Председателят на БСП цитира декларацията, в която се казва, че корупцията е епидемичен проблем по високите етажи на властта, включително и в институциите, които трябва да се борят срещу нея - нещо повече, изобличаването на корупцията е оставено на медиите и гражданите, а държавата бездейства. По думите й срещу този текст се е обявил Борисов. „Това само БСП ли го твърди, или хората го виждат?”, попита риторично Нинова.

„Премиерът се позова на оставките и каза, че проблемът е решен. Човекът със знаковата оставка, Цветанов, обяви публично, че няма кой да го накаже, че някой ден ще му се извиняват, сега ще завежда дела. Това чувство за вина ли е или поемане на отговорност? Това е арогантност, безнаказаност и наглост”, категорична бе Корнелия Нинова. "В един и същи ден в болницата в Ямбол даваха кадри как няма асансьори, близките на болните ги качват три етажа нагоре, а на Цветанов личният му асансьор го качва в хола му от първия етаж”, заяви Корнелия Нинова. „Има кой да ги накаже, защото на 26 май има избори”, категорична беше тя.

По повод искането на БСП за промяна в правомощията на главния прокурор, лидерът на левицата коментира: „Има няколко прокурорски акта, които не подлежат на съдебен контрол – например- отказ да се образува производство. Това е безконтролно решение на прокуратурата и може да се злоупотребява с него конюнктурно. Ние предлагаме да се промени законът, така че съдът да може да контролира и тези актове”.

„Как може Цветанов да избира Пламен Георгиев, а Пламен Георгиев да проверява Цветанов?", попита още Нинова. „Въпросът е принципен. Утре ще управляваме ние – не е добре  да си избираме хората, които ще ни проверяват”, изрази мнение тя. Нинова припомни, че от БСП са предложили цял закон по този въпрос- да има взаимен контрол на властите. Председателят да се избира от президента, а заместниците – от парламента, за да може, по думите й, двете власти да упражняват взаимен контрол и възпиране, както е записано в Конституцията.

„Защо не говорим за европейска прокуратура и г-жа Кьовеши?”, попита Корнелия Нинова. Тя обясни, че на заседанието на КСНС е поставила въпроса как ще се избират европейските прокурори в България, но не е получила отговор. „Искам да говорим за младежка гаранция, минимална европейска заплата, минимална европейска пенсия”, заключи тя.