За 2 години не успяхме да покажем, че сме различните - твърде малко беше времето, за да променим у хората усещането, че всички сме еднакви. Това каза лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ във връзка с резултатите от европейските избори.

„Българите ни наказаха всички - еднакво и заедно, с негласуване. Това е много силен знак към нас. Те ни казват „Не ви харесваме еднакво“. Това е въпрос, за който всички трябва да мислим, ако мислим за България, а не за тесни партийни интереси“, заяви лидерът на БСП. Нинова обясни, че цел на всяка опозиция е да спечели изборите, но не е имало революционна обстановка. Тя отбеляза също, че при социологическите проучвания са показали едно интересно разминаване в нагласите на обществото - 65% заявяват, че искат промяна в управлението, но на въпросът искат ли предсрочни избори отговорът е „Не“. Т.е. има очакване за смяна на правителството, но няма желание за предсрочни избори.

„БСП е единствената партия, която повиши подкрепата си в гласове с 50 127 гласа, единствените, които имат един мандат повече и имаме пробив в 4 областни града - печелим Добрич, Ямбол, Видин и Плевен и 65 общини, където досега трудно сме го правили и особено на европейски избори това е показателно. Това са обективните числа и повод да имаме самочувствие и желание да продължим. Също толкова обективен факт е, че загубихме тези избори и че трябва да коригираме това, което сме сгрешили, за да продължим напред“, отбеляза тя.

„Търся причината в нещо много по дълбоко и по-сериозно от БСП. Имат значение листата, посланията, кампанията, обиколките , но на мен ми изглежда, че това са елементи от една много поголяма картина и образ на БСП. Защо не привлякохме този негативен вот към правителството, който съществува? Защото не успяхме за тези 2 години да покажем, че сме различните от тях. Твърде малко време беше, за да променим в съзнанието на хората това усещане, че всички сме еднакви, че всички сме от Прехода, статуквото, че всички се борим единствено да дойдем на власт, за да се обогатим. Дадохме много сигнали, че не така - с отказа да влезем в правителството, с отказа да се договаряме задкулисно по различни законопроекти, с битката ни срещу олигархията. Ние показвахме, че сме различни - алтернативен бюджет, Алтернативна програма за развитие на България и въпреки това не успяхме да кажем, че ние сме разбрали, че преходът беше сгрешен, искаме да променим това - новото ръководство, новите лица имаме различна визия за управлението“, каза още Корнелия Нинова.

Огромна крачка е осъзнаването на премиера Борисов, че има корупция", посочи още Нинова. Имаме шанс политиката изцяло да се промени в резултат на този избор. Ако ние сега внесем отново промените в ДДС, те имат шанс да минат. Това е голяма промяна в посока данъчна политика и социална, за които се борим от три години и не минават“, посочи тя. „Има промени в ГЕРБ. Осъзнаването при премиера, че има проблем корупция е огромна крачка. Ние три години тръбим, че има корупция, даваме примери, този проблем се отричаше. Те наричаха нашето поведение омраза и жлъч. Сега са узрели за факта, че има корупция и трябва да се решава“, добави тя. „Ние, промените, които правим вече трета година, виждам, че започват да дават лека-полека резултат. В БСП има две мнения, едното е това, което застъпваме аз и ръководството. Другото е на тези колеги, които оспорват политиката. Лидерството е функция. Кого ще си избере партията е най-лесният въпрос. Дали БСП трябва да сменя курса си на политика - това за мен е същественото“, допълни Нинова. Тя изтъкна, че в БСП се карат за пътя на левицата и за политиките. По думите ѝ по време на пленума срещу нея е имало обвинения защо подкрепя кандидатурата на Лаура Кьовеши за европейски прокурор, както искане да не настоява за промяна на фискалната политика.