Това е една гнусна клевета, която така или иначе ще излезе наяве кое е истина и кое не. Аз ще си търся моите накърнени права по съдебен ред. Това заяви за Агенция БЛИЦ почетният консул на Русия в Бургас Тонко Фотев. По-рано днес на специална пресконференция носителката на титлата "Лице на Бургас 2007" Анна Зартова обяви, че е подала срещу него жалба за блудство, извършено преди година.
Вие сама задавате въпроса защо излиза сега това обвинение. Отговорът е много елементарен - защото г-н Зартов трябва да даде отчет пред руски инвеститори за 2,5 млн.евро. И привличайки общественото внимание, спекулирайки с децата, което е според мен цинично - между другото тези деца не са негови, може би затова ги жертва така, те са деца на съпругата му от първия й брак - той иска да отклони вниманието и да го насочи към мен, тъй като аз, като почетен консул на Руската федерация, оказвам подкрепа на всеки руски инвеститор, на всеки руски гражданин, който се обърне към мен за това, заяви Фотев.

Той е категоричен, че подобна случка, за каквато го обвинява Анна Зартова, не е имало. Момичето твърди, че Фотев я е заключил в тоалетната на фитнеса, който посещавали, и след като блудствал вътре с нея, излязъл, защото чул гласовете на сестрите й отвън.

"Първо, задайте си въпроса защо не е указан денят, в който е станало това, тъй като ако знаем деня аз съм човек, който пътува често, може да се окаже, че не съм бил въобще в Бургас.
Второ, това е фитнесът на Футболен клуб "Нафтекс" и в коридора по това време винаги има чистачки и санитарки.
Така че, всички тези измислици целят само едно - да бъде дискредитиран почетният консул на Руската Федерация в Бургас", категоричен е Фотев и допълва: 

Нека да укажат датата и ще стане ясно за какво става въпрос. При мен всичко е регламентирано строго. Всеки ден и всеки час се пише къде съм и по каква работа, така че няма проблем.

Ако е имало някакво специално отношение от моя страна към Анна, всеки би го забелязал, заяви Фотев по повод тези твърдения на момичето и баща й. 

Той уточни и, че въпросния фитнес бащата на Анна - Ивайло Зартов, е посещавал именно благодарение на него, тъй като е бил член на Надзорния съвет на футболен клуб "Черноморец".

По повод на твърденията на Зартов, че е бил изваден нелегитимно от управата на фирмата "Инглиш вилидж" ООД, в която той и съпругата му притежавали 10%, Фотев коментира, че това е един търговски спор, който така или иначе трябва да бъде решен от съда. "Но с такива изпълнители от българска страна руските инвеститори нямат бъдеще в България", заяви почетният консул на Руската Федерация в Бургас.

За казаното от Ивайло Зартов, че тримата с Фотев и бившия кмет на Бургас Йоан Костадинов са били най-добри приятели и са се движели непрекъснато заедно преди последните местни избори, Фотев заяви: "Ако г-н Зартов е участвал в избори, аз в избори не съм участвал, аз съм обикновен гласоподавател".

Фотев коментира и обвиненията на Анна, че след "блудството" я е причаквал пред офиса й, че е спрял колата си и я е заговорил: "Аз не шофирам, а винаги съм със служебен шофьор. Всеки опит за спиране и разговор с когото и да е ще бъде известен. Освен това, аз съм бил ръководен служител на МВР 20 години и ме познава целият град и не е проблем да се забележат и да се констатират такива неща, ако ги имаше досега". /БЛИЦ