Димитър Главчев няма да оглави Министерството на външните работи. Кандидат за поста в служебното правителство ще бъде Иван Кондов. Това заяви самият той пред bTV.

В телефонен разговор с екипа и на въпрос ще бъде ли в новия кабинет на Димитър Главчев Иван Кондов заяви: „Да, получил съм покана и съм я приел“.

Кондов досега беше заместник-министър на външните работи, а в ролята на министър беше самият Главчев.За кратко Кондов е бил и министър във второто правителство на Гълъб Донев, назначено от президента Румен Радев.

Кой е Иван Кондов?

Иван Кондов е роден на 10 август 1968 г. Завършил е „Международни отношения” в Университет за национално и световно стопанство в София през 1994 г.

Има придобит курс по въпросите за международната сигурност към Центъра за изследвания на политиката за сигурност в Женева през 2003 г., както и курс по международни отношения в дипломатическата школа в Мадрид през 1996 г.

Професионален опит

Иван Кондов постъпва на работа в МВнР като експерт в дирекция „Европейски страни” от 1955 до 1998 г. В периода 1998-2001 г. е аташе по Политически въпроси и пресата в посолството на България в Лондон. От 2001 до 2003 г. е главен експерт в дирекция „НАТО”, а от 2003 до 2007 г. е първи секретар в Постоянната делегация на България към НАТО в Брюксел.

В периода 2007-2009 г. Иван Кондов е директор на дирекция „Държавен протокол” в МВнР. От 2009 до 2012 г. той е постоянен представител на България в Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО) в Рим, а в периода 2012-2016 г. е директор на дирекция „Протокол” в Администрацията на президента на България.

Кондов е извънреден и пълномощен посланик на България в Кралство Испания от 2017 до 2021 г. От 2021 до 2023 той е постоянен секретар на Министерството на външните работи на България. В периода 3 май –  6 юни 2023 г. е служебен министър на външните работи, назначен с указ на президента.

От 6 юни 2023 г. Кондов отново е назначен като постоянен секретар на МВнР.

Към този момент е заместник-министър на външните работи в служебното правителство на Димитър Главчев.

Владее испански, английски, френски и италиански, ползва руски и португалски.

И днес от кабинета на Главчев запазиха мълчание за състава, който утре ще предложи той на президента. Планът е голяма част от министрите да запазят постовете си.

В сектор „Транспорт“ „нищо не е сигурно“, казват източници.

Най-сериозен интерес буди въпросът дали и с кого Димитър Главчев ще смени Калин Стоянов. Днес от оперативното ръководство заявиха, че честите смени водят до напрежение.

„Това е най-неприятното нещо. Това се отразява изключително неприятно на служителите. Както виждате, настоящият министър успя да изгради един добър екип, да се работи в добра обстановка, въпреки че като цяло обстановката на политическо ниво не е спокойна и въпреки това ако се стигне до някаква промяна ще се отрази, при това в негативна посока“, коментира главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

„Не зная какви разговори са водени, с кого са водени, не ми е и работа. Каквото има да става, предполагам в утрешния ден ще се изясни“, допълни Кангалджиев.