"Има ли фасул вътре?" Това подвикна днес в троянското куротно селище Беклемето на Сергей Станишев пенсионер, когато местна балканджийка дари премиера с глинено гювече, предаде кореспондентът на БЛИЦ в Ловеч.
Преди това министър-председателят награди първенците в 15-ия поред Национален събор-надпяване на пенсионерите "Беклемето 2008". От тях силистренската етнотрупа "Златен клас" получи спецнаградата, групата "Европейски класове" от Добрич се класира първа, а в клас индивидуални изпълнители победител стана Васил Георгиев от Пазарджик.
"В добра форма сте, има още какво да дадете на страната. През прехода пенсионерите бяха най-ощетените, държавата ви е длъжник. Към края на т.г. в България средната пенсия ще се увеличи със 75%, в сравнение с 2005-а. Освен това ще стартира от първи октомври и пакетът за енергийни помощи, той ще засегне 360 000 семейства, повечето от тях все възрастни хора. Ще има и друг, отделен пакет за най-ощетените. Искам у нас хората от различни поколения да се чувстват като една сплотена, единна нация със своя визия и перспектива", заяви Станишев пред близо 2-хилядното множество.
Според него ГЕРБ напирал за предсрочни избори, защото в нормални условия нямал да спечели. Едни предсрочни избори днес ще съсипели, държавата, ще дестабилизирали държавата и по този начин ще обслужили единствено интересите на част "от опозицията и на хора, които целят единствено да седнат в министерските кресла", добави Станишев, който на изпроводяк бе дарен от кмета на Ловеч Минчо Казанджиев с буркан билков мед с посвещението: "Истинският мед е от ловешкия кмет". /БЛИЦ