„Искам да върна няколко стъпки назад. Защо въобще се събрахме в т.нар. сглобка? Защото е сглобка, не е още коалиция по никакъв начин. Събрахме се с една единствена цел - че можем да направим реформите, които българските граждани заявиха, че искат да се случат още преди три години.

Кои са те? Хората искат справедливост. Да зная, че като отидат в съда, няма да се срещат с Нотариуси, с Пепи Еврото и някого друг. Хората искат сигурност, да имат служби, на които могат да разчитат, като отидат в магазина, да знаят, че никой не ги обира с монополни цени, като си плащат тока, че цените са правилните.

Това беше задачката на тази сглобка първите девет месеца и тук трябва да поздравя колегите от ГЕРБ, направихме добри неща - сменихме конституцията, много от законите, за да дадат възможността тези реформи да се случат.

Сега обаче – следващите девет месеца, трябва реално да се случат – не на думи, не на хартия, а да работят за хората“ – това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков в кулоарите на Народното събрание (НС).

Искам ясно да кажа на Борисов – сглобката трябва да си довърши работата през следващите девет месеца и тогава може да говорим за коалиционно споразумение.

Причината – не сме уверени, че тези реформи ще се случат докрай“, сопна се Петков.

БЛИЦ припомня, че подобно мнение изрази и премиерът Николай Денков, а думите му дойдоха непосредствено, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че истинският премиер не е Денков, Петков.

„Нека да видим документа им, но няма да влезем в коалиция“ – отсече Петков по повод новото предложение от ГЕРБ и допълни: „Няма да има коалиция докато не видим, че реформите са се случили – тоест, че имаме ВСС, на който да не може да натиснеш бутона, независим главен прокурор и т.н.“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук