100 000 лева дарение от фирма са получили псевдодесните от „Демократична България“ на местните избори през есента на 2019 г. Това става ясно от финансовите отчети на партиите, участвали в кметската надпревара, пише "Монитор".

Коалицията на Пинокио и компания е и една от малкото, възползвали се от поправката в закона, с която падна забраната за фирмени дарения. Така освен въпросните 100 000 лева от старозагорска компания, коалицията се е облажила и от непарично дарение от фирма под формата на места за билбордове.

С близо 400 бона общо са разполагали псевдодесните за местния вот, като от тях обаче са похарчили малко над 285 000 лева. Общо събраните дарения са в размер на 140 000 лева, като сред тях освен кеш е имало и предоставени стоки и услуги.

Реално от физически лица са получили само близо 24 000 лева, като те са дошли предимно от няколко души. Най-голямата сума е в размер на 10 000 лева, предоставена от лице на име Георги Павлов.
 



Сред личните дарители е и лидерът на Зелените, които са част от коалицията – Владислав Панев, който е дал за кампанията около 7000 лв. Сред самофинансиралите се е и новият кмет на район „Триадица“ Димитър Божилов, който пък е извадил от джоба си близо 8 бона. Част от кандидатите за общинари и кметове също са финансирали кампанията, но главно с непарични услуги.

Любопитното е, че парите за кампанията са дошли основно от хазната на обвързаната „Да, България“ на Христо Иванов - 140 000 лв. От формацията са представили услуги, стоки и непарични средства за кампанията в размер и на близо 47 000 лв. На свой ред приносът на ДСБ е доста по-скромен, тъй като те са извадили от касата едва 1380 лв.

За разлика от „Демократична България“, управляващите от ГЕРБ, които събраха и най-много вот на изборите, не декларират каквито и да било дарения – нито от физически, нито от юридически лица. Същото е положението и при опозиционната ДПС. За разлика от тях, коалицията на БСП е получила 348 155 лева от физически и юридически лица.

Първенец по разходи е партията на Бойко Борисов, която е похарчила за кампанията си 2 011 497 лева. След края на вота от формацията обявиха, че кандидатите им са получили гласа на 803 899 от хората, отишли до урните, което означава, че всеки глас, пуснат за партията, е струвал на хазната й по около 2,5 лева.

БСП е похарчила за кампанията си 1 222 830 лева, като в тази сума не влизат разходите на провалилия се на вота в София бивш омбудсман Мая Манолова. Манолова, която бе подкрепена от червените, но реално беше издигната от инициативен комитет, е похарчила за вота 229 778 лева, като 20 бона от тях са дошли лично от джоба й. За сметка на това кампанията на независимия Борис Бонев, който взе близо 11% на вота, е струвала 24 887 лева.

Близо 600 са формациите, участвали в кампанията, като 30 от тях не са изпълнили задълженията си за деклариране на необходимите данни, уточняват от Сметната палата.

Съгласно Изборния кодекс, при непредставяне на отчет, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 2000 до 10 000 лв. В съответствие с изискванията на Изборния кодекс Сметната палата публикува и предоставената информация от доставчиците на медийни услуги, социологически и рекламни агенции и агенции за връзки с обществеността, предоставили услуги на участниците в местните избори.

Сметната палата ще извърши одит за съответствие на участниците в местните избори на 27 октомври, в случаите когато декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната им кампания са над 1000 лв.