Мога да кажа, че процесът на приватизация между 1997 и 2001 г.  е един от най-големите удари върху българската икономика, върху българското общество за разпиляване на национално богатство, и за концентрирането му в една много малка група от хора, които и в момента се изживяват и като общественици, и като бизнесмени.
 
Така обобщи в "Денят на живо" голямата приватизация при правителството на Иван Костов бившият председател на СДС Пламен Юруков
 
"Ако мога с едно изречение да определя процеса, който се случи 1997-2001 г., този процес на приватизация нанесе изключително силен удар и на репутацията и имиджа на СДС. И заради начина, по който беше проведена, се изгуби голяма част от доверието към партията", добави той.
 
"Защото да платиш 200 000 долара за завод, който има по сметките си един милион долара кеш, и в същото време има в наличност суровини за 2 милиона долара, това е по-скоро подарък, това не е приватизация".
 
Според него ако се анализира голямата приватизация в България от гледна точка на бизнеса, тя е извършена неграмотно..
 
"Може за Иван Костов това да е добър резултат, но аз отдавна не слушам неговите твърдения, не смятам, че са интересни", каза още Юруков.
 
Пламен Юруков сподели, че покойният вицепремиер Александър Божков, набеден по същото време като "Мистър 10%", не бил взел и стотинка от приватизирането на предприятията. А етикетът бил лепнат по нареждане на премиера Иван Костов през журналистка.
 
"Това е вътрешно-политическа интрига от председателя на партията тогава (Костов), който е накарал друг министър да пусне този етикет в публичното пространство с цел да дискредитира и да си разчиства пътя", каза Пламен Юруков.
 
"В СДС казват така: правителството на СДС беше до 1999 г., след 1999 г. беше лично правителство на господин Иван Костов. За да може той да си разчисти пътя и да си упражнява еднолична власт, и да няма няма кой да се противопоставя на решенията му."
 
Пламен Юруков сподели, че влизането си в НС през 2009 г. Иван Костов в НС може да е търсил защита и имунитет.
 
"Една от защитите тогава, ако си гузен и знаеш, че може да има някаква атака срещу тебе, беше да си все пак в политическата игра, да не дразниш другите, да си достатъчно малък, да изчакаш да мине този срок на давност - 10 години, и после да дишаш по-спокойно", каза Пламен Юруков.
 
Запитан кой е опитал подобна защита чрез имунитет, той отвърна: "Господин Костов, например. Той до 2011 беше депутат, дори 2009-2011 в правителството на малцинството беше важен фактор в НС, в подкрепата на решенията на Парламента и поддръжката на кабинета на Борисов 1.
 
Тази позиция я правиш така, че да бъдеш по-защитен. Но не знам дали е останал в Парламента, за да бъде защитен от наказателна или някаква друга отговорност, трябва да го питате него за това. Аз лично не видях някаква особена полза от него в Парламента тогава след 2009 г. "
 
За влизането си в парламента Иван Костов и ДСБ са използвали СДС като буксир, заяви Пламен Юруков.
 
"Голямата борба в СДС тогава беше "със или без ДСБ". Целта беше СДС да изтегли на буксир ДСБ и да може да влезе в Парламента, защото самостоятелно ДСБ не можеше, а СДС под мое ръководство - можеше.
 
Това бе причина и за едно активиране на хора вътре в СДС, които създаваха брожение.
Като отчитам интересите, съвсем логично и нормално е, когато се опасяваш, че нещо лошо си направил, да търсиш да се защитиш."