Конструкцията на съглашението между ПП и ГЕРБ е сложна и винаги ще има недоверие между тях. Това заяви в ефира на Нова тв социологът от „Тренд“ Евелина Славкова по повод на кабинета „Денков“, който днес ще бъде гласуван днес в НС.

„Имат обща цел и тя е да отговорят на агресията, която бе поставена от президента и служебното правителство. Ще имат доста работа с подмяна на администрацията. Нормално е да има чистка, това винаги става при ново правителство. Според мен ще излязат много пикантерии, най-вече от МО“, каза Милен Керемедчиев, който също бе в студиото.

„Заради темата Украйна може да има сериозна колизия“, добави той.

Според политолога Петър Чолаков институциите не трябва да се променят лесно, защото така всеки може да си прави каквото си иска.

„За да разберем колко време ще издържи това правителство, трябва да се запитаме какво ги събира заедно. Например събира ги Шенген, съдебната реформа, парите по ПВУ. Второто ниво на анализ е по-цинично и казва, че основното, което ги събира, е общият финансов интерес“, смята той.

Според него кошницата ще започне да се разплита, когато наближат местните избори. „Тогава двете обединения ще започнат да се нападат, защото се борят за един и същи вот“, смята Чолаков и изчисли, че това са 4 месеца.

Според Керемедчиев най-сериозният препъни камък между двете обединения, ще е бюджетът.

„3% дефицит е много труден за постигане и даже да се стигне, той ще бъде изкуствено поддържан. Може да се случи гръцкият сценарий – да задържим 3% дефицит изкуствено до влизане в еврозоната и ще трябва някой да ни спасява, както спасявахме Гърция“, усъмни се Керемедчиев.

Според Славкова е грешка на ПП, че са включили в правителството само Мария Габриел и говорят, че това не е коалиция.

„Ако има грешки, то ГЕРБ лесно ще се дистанцира, защото реално те не са във властта“, каза още тя.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук