Три дни преди вота за Европейски парламент разликата между ГЕРБ и БСП е 3,7% в полза на управляващата партия. Това сочи финалното проучване на „Барометър България” за електоралните нагласи преди евровота. 

Проучването е направено между 20 и 22 май със собствено финансиране. От анкетираните подкрепа за ГЕРБ заявяват 30,9%, за БСП – 27,2%, за ДПС – 10,6% и за ВМРО – 8,3%. Това са и четирите партии, които със сигурност ще вкарат депутати в ЕП.

По данни на „Барометър България” избирателната активност ще е сравнително ниска – 37,5%.

„С наближаването на изборния ден намерението на гласоподавателите твърдо да отидат до урните леко се е повишило – от 33,8% на 37,5%, но и на твърдо решилите да не гласуват – от 29,7% на 33,6%, за сметка на колебаещите се – от 36,7% на 28,9%”, коментират от агенцията. 

Проучването е установило още, че значителен дял от избирателите не знаят дори датата на провеждане на изборите за Европейски парламент и отговарят с „не се интересувам“.

Този факт може да се обясни, както с възприятието на евроизборите като нещо ирелевантно към ежедневието на българите, така и с провеждането на изборите по време на слетите почивни дни около неработния 24 май, уточняват от „Барометър България”.