Разговорите на президента с патриарх Кирил и водената от него делегация не са били засекретявани, нито е водена стенограма, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. От там подчертаха, че българските национални интереси се отстояват твърдо и отговорно на всяка международна среща на президента Румен Радев.
Както БЛИЦ съобщи, по-рано днес парламентарната група на ГЕРБ излезе с настояване президентът да разсекрети стенограмата от срещата си с руския патриарх, за да отпаднат неяснотите какво е предизвикало острото изказване на главата на Руската православна църква.
 
Патриарх Кирил посети страната ни по повод националния празник 3 март, а преди да отпътува изрази огорчение, че българските власти приписват заслуги наравно с Русия и на други националности за освобождението ни.  В сряда вицепремиерът Валери Симеонов нарече руския патриарх „второразрядно съветско ченге“, „агент на КГБ“ и “цигарен милиардер“. Депутатите от "Обединени патриоти" настояха той да се извини на Кирил.
 
Днес и от ГЕРБ се разграничиха от изказването на Симеонов: „Това е преценка на вицепремиера, която е направил в качеството си на лидер на НФСБ, доколкото разбирам. Българското правителство няма такава позиция“, заяви Тома Биков.
 
Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки подкрепи искането на ГЕРБ да се разсекрети стенограмата от разговорите на президента Румен Радев с руския патриарх Кирил. От "Воля" са категорични, че вътрешните спорове при "Обединени патриоти" по казуса доказват нужда от законови промени, с които да не се допуска участие на коалиции в изборите.
 
"Вчера ни разиграват отново циркове! Единият е казал, че ще воюваме с Русия, а другият му казва да се извини! Ами, като имат такива непримирими противоречия, кое ги свързва в една коалиция?! Абсолютно ще подкрепим разсекретяването на тази стенограма, защото, ако там има недостойно поведение на който и да е, ние, българските граждани, сме длъжни да знаем!"