Вътрешните интимни механизми в БСП не са ми познати, но има локални конфликти. Не съм член на БСП затова нямам, моралното право да коментирам много неща. Тези конфликти са изключително пагубни за партията.

Това заяви социологът и бивш депутат от БСП проф. Иво Христов от БСП в предаването „Още от деня“ по БНТ.

"Очевидно БСП пречи много и затова са тези атаки. Някой иска да измести БСП от лявото пространство. Целта е БСП да се превърне в бутикова партия, а мястото ѝ да се заеме от други политически сили.

В БСП има фундаментални проблеми, но тя е единствената политическа партия в момента в страната. Един от тях е това, че тя невинаги изпълнява интересите на своите избиратели", обясни той.

"Електоратът на БСП е застаряващ. Страховете от пандемията бяха реални за нас. БСП 4 години беше подлагана н ударите на властта. Ако БСП изпълнява желанията на своя електорат, тя няма да може да се отърве от властта", смята проф. Христов.

На последните избори БСП загуби 1/3 от избирателите си, призна той.

"Социалистическата партия трябваше да бъде по-настъпателна и по-твърда с своите искания. БСП не трябваше да отстъпва пред партиите от протеста. Редовият социалист си задава въпросът дали пътят към кариерата минава през това да напуснеш БСП, да го ругаеш и след това да се върнеш. Ще го преглътне и това", коментира проф. Христов.

За да може БСП да оцелее трябва да задейства своите имунни механизми. Ако тя се срине на 3-то или 4-то място, това ще е нейният край. Ако тя се завърне, ще може да реши много наболели проблеми. Ако не се привлекат млади хора към естественият резервоар на левицата, тя е обречена. БСП носи своите негативи, тя не е в състояние да се превърне в партията на масите, обобщи социологът.

По думите му е твърде съмнителна появата на политическата сцена на Жан Виденов. От друга страна било време да му бъде поднесено извинение от БСП, допълни той.

Проф. Христов коментира наложените санкции от САЩ по закона „Магнитски“ на трима българи: „Тези процеси тепърва ще се развиват“.
Оценката му за служебния кабинет засега е положителна.