"Продължаваме промяната" и "Демократична България" отдавна водят разговори за съставяне на кабинет с втория мандат, който президентът Румен Радев трябва връчи на ПП. Новината за водените разговори съобщи пред БНТ тази сутрин Радостин Василев от парламентарната група на "Продължаваме Промяната".

Обсъждаме да поемем риска с предлагане на правителство на малцинството, ще предложим политическо правителство, с лице, а не такова, в което не познаваме половината от участниците в кабинета. Президентът трябва да даде време, имаме готовност, доста хора биха били добри кандидат-премиери. Практиката показва, че по-голямата политическа сила предлага министър-председателят, обясни Василев.

"Ще искаме гаранции от всички парламентарно представени групи в 4 направления - социални пакети, намаляване на административната тежест, съдебната реформа и Изборният кодекс, който е крайъгълен камък. "Продължаваме Промяната" ще разчита на подкрепа на тези 4 приоритети", допълни Радостин Василев.

По думите му ветото на президента върху Изборния кодекс трябва да бъде подкрепено. Румен Радев е защитник на машината, на това да няма подменен вот, отбеляза Радостин Василев.

Оцени като предвидено предизвестен провал проектокабинета "Габровски".

"Не го подкрепихме, защото е кабинет на ГЕРБ. ГЕРБ са в невъзможност да съставят правителство", добави Радостин Василев.

Той коментира действията на предложения за енергиен министър Николай Павлов.

"Николай Павлов е извън голяма скоба, не го приемаме като реална кандидатура за министър, недопустимо е да говори по този начин. Действително е нанесъл такива щети на държавата, за които говори Кирил Петков", заяви Радостин Василев, без да предостави конкретни доказателства.