Висш прокурор е осуетил ареста на директора на Националната агенция на приходите (НАП) Мария Мургина, която днес подаде оставка. Това съобщава на сайта си сп. "Правен свят".
Според информацията преди няколко седмици в Държавната агенция за Национална сигурност (ДАНС) е бил получен сигнал срещу Мургина, че взима подкупи. От ДАНС решили да й устоят капан.
Преди дни при нея в кабинета влязъл агент на ДАНС, оборудван с микрофони и белязани пари. Целта е била да подлъже Мургина да вземе сумата и после да я арестува. Не се разкрива като какъв се е представял и за какво е щял уж да плаща.
Тъкмо когато започнал разговорът, на Мургина й звъннал телефонът. Източниците на изданието твърдят, че й се обадил висш прокурор от Върховната касационна прокуратура (ВКП), който я предупредил за капана и й казал нищо да не пипа, да не взима и да напусне веднага кабинета си. Тя така и направила. Така капанът на ДАНС не успял да щракне. Но разработката срещу нея продължава. Прокуратурата е образувала досъдебно производство, но срещу виновни длъжностни лица от НАП за злоупотреби.

Според "Правен свят" причина за оставката на Мургина е фирма, в която собственик е и бизнесмен, с когото тя живее на съпружески начала. Според отлични осведомени източници дружеството на "съпруга" на Мургина е било обект на разработка от страна на ДАНС. Твърди се също така, че в схемата  за източване на ДДС  чрез фиктивни сделки са участвали и част от заместниците на Мария Мургина. Разплитането на корупционната афера  със семеен привкус е станало чрез специални разузнавателни средства.

Според добре осведомени източници в момента българското ФБР нищи още няколко схеми за източване на ДДС, макар и в по-малки мащаби от тази, която предизвика оставката на Мургина. Една от проверките е по анонимен сигнал до Народното събрание и е свързано  със собствениците на увеселително заведение в един от големите ни морски градове.

Припомняме, че късно следобяд премиерът Сергей Станишев освободи шефката на НАП, след като тя депозира оставката си. Финансовият министър Пламен Орешарски обясни решението й с натрупаното напрежение около ръководството на НАП. /БЛИЦ