„Кръв”, „ защо се отделихме от пичовете с качулките, а не им помогнахме”, „няма да има публичен призив за бой, за да не научат ченгетата” – това е част от комуникацията във "Фейсбук" между някои от организаторите на така наречените „протести в защита на Пирин”, пише "Труд".

Сред тези хора са и представители на „зелените”. До момента полицията и службите за сигурност не упражняват своите законови правомощия, за да пресекат случващото се. Вече няколко пъти се показа, че става въпрос за политически акции, чиято цел е дестабилизация на страната, но правоохранителните органи все още не реагират. Доскоро организаторите на протеста, които официално са коалицията „За да остане природа в България”, отричаха да има политика и че всичко е екология.

Във "Фейсбук" един от лидерите на коалицията, Тома Белев, заявяваше, че „За да остане природа в България” не се занимава с политика. Но на 2 февруари Белев обяви в интервю: „Да това са политически протести”. Малко по-рано същият ден, в който излезе интервюто с Тома Белев, протестите тръгнаха към радикализация. Познати лица от предишни улични недоволства, като Асен Генов и Манол Глишев, обявиха в социалната мрежа, че няма да стане с "разходки".


Ето какво написа Манол Глишев: „Да, протестът е политически. И пак да. Искаме властта. Аз я искам. Не е важно дали я искаме наистина, дали аз я искам наистина”.

В друг пост той пита – „А ако вземем властта с кръв”? А в предишни дни Генов обясняваше, че по време на протестите през 2009 година, хората на площада се били „паркетни протестиращи”, не са „помогнали на пичовете с качулките”. Сегашните шествия трябвало да се политизират, а не да се екологизират.

На днешния протест на „еколозите“ ще присъства и съпредседателката на групата на Зелените в ЕП Ска Келер. Все още няма отговор като каква тя ще иска оставки на български министри и ще блокира кръстовища.
 

Всъщност Келер е добре позната у нас. В България тя беше през 2015 година, като говорител на ЕП по темата за бежанците. Тогава обяви, че българското правителство трябва да е по- отворено за прием на мигранти. Ска Келер е и привърженик на идеята бежанците да бъдат разселвани само в страните от Източна Европа, в точа число и България, припомня "Труд".

 


Друг лидер на протестите, Петко Ковачев, в различна фейсбук-дискусия отвърна на призивите за безредици с „Няма да има призив за бой публично. Аман от желаещи ченгетата да научат преди вас”. В същото време Ковачев лееше ругатни срещу еврокомисаря по регионално развитие Корина Крецу, която докато беше на почивка у нас подкрепи решението на правителството от 28 декември за развитието на зимния туризъм.

 


Ковачев нападна и председателя на Еврокомисията Жан Клод Юнкер, който демонстрира приятелски отношения с Бойко Борисов.