ГЕРБ ще направи законодателни постъпки, за да възстанови предишното преференциално гласуване и, ако държавният глава Румен Радев наложи вето, партията ще го подкрепи в тази част от законопроекта. Започва и процедура за избор на нова ЦИК.
 
Това стана ясно на пресконференция след заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, за която БЛИЦ съобщи.
 
„Засега няма от какво да сме доволни, нека да видим делата и тогава ще се върнем в залата в НС“, заяви пред БНР Таско Ерменков от БСП.
 
„Това, което се случи днес, е резултат от нашата борба и на гражданското общество. Ние бяхме на първата линия да проведем тази война и с всички сили да защитим демокрацията. Показахме, че заедно с гражданското общество можем да победим“, подчерта Ерменков.
 
Темата коментира и Йордан Апостолов от „Обединени патриоти“: „Чрез преференциите не се реализира мажоритарен вот. Това са партийно наредени листи и хора, които могат да заплатят услугата и да си извоюват място. Нашата партия е отговорна, но така се подреждат листите при нашите партньори от МВРО“.
 
„Прагът от 7 процента на практика убива преференциите. 7 процента е прекалено висок праг за изместване. Партийният вожд слага първите в листите и никой не може да ги сменя. Единствената голяма промяна в Изборния кодекс бяха преференциите, които на практика бяха доубити“, каза лидерът на "Воля" Веселин Марешки.