Президентът на Русия Владимир Путин не изключи  възможността страни от Източна Европа след няколко години да обмислят излизане от Евросъюза.
 
Путин напомни на днешното пленарно заседание на инвестиционния форум "Русия зове!", че противоречията вътре в ЕС са се породили заради особености при разпределението на данъците.
 
Той каза, че това става по начин, по който значителна част от данъчните средства на водещи страни от Европа отива в подкрепа на тези, които досега не са достигнали определено равнище на икономическо развитие, като става дума за десетки милиарди евро, съобщават световните агенции.
 
„Към 2028 година някои страни от Източна Европа ще достигнат такова равнище на икономическо развитие, при което те ще престанат да получават грантове и различни видове подкрепа от европейския бюджет, а ще трябва да плащат така, както прави Великобритания.

И не съм убеден, че няма да им дойде на ум, както стана със самата Великобритания, да излязат от ЕС“, посочи руският лидер.
 
Същевременно Путин отговори и на въпрос защо СССР се е разпаднал. Той коментира, че неефективната икономическа политика е довела до колапс в социалната сфера и оттам - до политически последствия.
 
Руският президент също така изрази надежда Москва да не бъде обвинена за намеса в президентските избори в САЩ през 2020 година, като добави, че има голямо уважение към тази страна, която има "много общи интереси" с Русия.
 
Той подчерта, че санкциите, наложени срещу Русия, нанасят вреда на Съединените щати и на Европа, повече, отколкото са навредили на неговата страна, отбелязвайки, че Вашингтон "се прострелял в крака", като е ограничил търговията с Русия.
 
"САЩ са велика сила и ние винаги сме се отнасяли към тях с голямо уважение. Два пъти сме били съюзници в двете световни войни. Това е нашата обща история.
 
Надяваме се, никой да не ни обвинява в намеса в изборите в Съединените щати догодина. Сега те (САЩ) са насочили обвиненията си към Украйна. Ще им позволим сами да се справят с това", подчерта Путин в речта си на инвестиционния форум в Москва.