Консултациите за служебния кабинет започнаха още в първия работен ден на президента Румен Радев, а от “Дондуков” 2 казаха, че се очаква и тревожна нощ. За всеки министерски пост имало по два-три варианта, а изборът щял да е прецизен. Освен това бъдещите министри щели да бъдат проверени и за чисто минало, пише в. Труд. Румен Радев обеща в служебния кабинет да няма агенти на ДС.
Особено важен в този кабинет е вътрешният министър, от когото се очаква да осигури реда и да не допусне купуване на гласове и фалшификации.

Спряганият за възможен кандидат Красимир Петров, който е бивш шеф на баретите, категорично отрече да са водени разговори с него. Бившият шеф на ГДБОП Кирил Радев, чието име също се завъртя, обяви, че няма да коментира. Третият възможен претендент е бившият шеф на РДВР-Пловдив Пламен Узунов.

Няколко имена се завъртяха за второто силово министерство – на отбраната, но към днешна дата фаворит за поста се оказа възпитаникът на шуменското военно училище ген. Стефан Янев. В периода 1998-2000 г. Янев бе офицер за анализ към Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ в Белгия и началник на департамент “Tрансформации” в Центъра на НАTО за борба c тероризма. След това бе шеф на две дирекции в МО – по отбранителна политика и по сигурност и отбрана.

В здравното ведомство ще влезе зам.-министърът от правителството на Иван Костов Илко Семерджиев. Той има опит от две други служебни правителства – на Любен Беров и на Стефан Софиянски. Беше и шеф на НЗОК.

Разговори за министър на образованието са водени с шефа на общинския съвет в Русе проф. Христо Белоев. Доскоро той бе ректор на Русенския университет “Ангел Кънчев”, а от 2014 г. е и член-кореспондент на БАН.

За енергийното министерство най-голямо одобрение сред претендентите получил Жаклен Коен, който от 2014 до началото на миналата година бе шеф на държавната мегакомпания БЕХ. Към настоящия момент той е шеф на съвета на директорите на АЕЦ “Козлодуй”. На въпрос ще поеме ли временно енергийното министерство, Коен отговори: “Нямам коментар по въпроса, благодаря ви”.

Най-труден се оказва изборът на служебен министър. Проф. Огнян Герджиков, който допреди десетина дни се смяташе сигурен за поста, отпадна от играта. “ че проф. Боян Дуранкев от УНСС, който помагаше на ген. Радев по време на кандидатпрезидентската кампания, отказал. Очаква се най-късно до сряда да бъде окончателно утвърден съставът на служебното правителство.

В късния следобед на днешния ден президентът Румен Радев издаде указ, с който назначи част от екипа си на “Дондуков” 2. Бившият шеф на щаба на ВВС Димитър Стоянов е новият главен секретар на президента, Иво Христов е началник на кабинета на Радев, а Надя Младенова – шеф на кабинета на вицепрезидента. Професорът по конституционно право Емилия Друмева е секретар по правните въпроси, Атанас Кръстин – секретар по външната политика.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!