Държавният глава Румен Радев осъди от името на България смъртоносното нападение срещу посолството на Азербайджан в Техеран.

Радев написа в Туитър, че "подобни нападения са неприемливи и тревожни. Подкрепяме президента Алиев в призива му за задълбочено разследване и изразяваме най-дълбоки съболезнования на близките на жертвите", казва президента Радев.

В петък мъж откри огън с автомат "Калашников", щурмувайки посолството на Азербайджан в Техеран, като уби началника на охраната и рани двама негови колеги, съобщава БНР. 

Нападателят бе арестуван. Според иранската полиция мъжът е влязъл в сградата на мисията с двете си деца. На разпита той посочил като мотив лични и семейни проблеми.

Азербайджанското външно министерство каза, че "антиазербайджанската кампания" в Иран е допринесла за нападението.

Иран, където живеят милиони азери, дълго време е обвинявал съседната страна, че разпалва сепаратистки нагласи на негова територия.

Отношенията между Баку и Техеран традиционно са деликатни. Тюркоезичен Азербайджан е тесен съюзник на Турция, исторически съперник на Иран, посочва АФП.

Техеран се опасява освен това, че азербайджанската територия може да бъде използвана за евентуално нападение срещу Иран от страна на Израел, основния оръжеен доставчик на Баку.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук