Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до краля на Мароко Мохамед VI по повод нарастващия брой загинали, ранени и безследно изчезнали хора при разрушителното земетресение, сполетяло страната. Българският държавен глава изразява от свое име и от името на българския народ най-искрени съболезнования към близките и семействата на загиналите и пожелава скорошно възстановяване на пострадалите при опустошителното природно бедствие.

По последни данни броят на загиналите при земетресението в Мароко нарасна до 2 862 души. Други 2562 души са ранени, а спасителите са изправени пред надпревара с времето, за да намерят оцелели.

Президентът изпрати съболезнователно писмо и до председателя на президентския съвет на Държавата Либия Мохамед ал-Менфи по повод опустошителното наводнение в източната част на страната, довело до загубата на хиляди човешки животи, безследно изчезнали хора и огромни щети.

Българският държавен глава изразява най-искрени съболезнования към близките на загиналите и пострадалите при природното бедствие и отправя пожелание за бързо възстановяване от последиците и нанесените от разрушителното наводнение материални щети.

Очаква се броят на жертвите на наводненията в Източна Либия да нарасне драстично, а 10 000 души се водят за изчезнали, предупреди Червеният кръст.

Длъжностни лица в Либия съобщиха, че най-малко 150 души са загинали при внезапните наводнения в неделя следобед, след като бурята "Даниел" връхлетя Средиземноморието.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук