Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Двамата обсъдиха гарантирането на макроикономическата и финансова стабилност на България в условията на криза. Румен Радев подчерта, че основен фактор за овладяване на цените е енергийната диверсификация, която страната ни е постигнала. Създадените условия и разумната фискална политика са добра основа, която служебното правителство ще остави за следващия редовен кабинет, посочи президентът. 

Радев изпепели Рюте за мръсните му думи: Цинизъм вместо европейска солидарност

Държавният глава открои действията на служебното правителство за предотвратяване на риска от прекомерно задлъжняване на страната, както и усилията за намаляване на инфлацията, които дават резултат през октомври. 

Преди няколко дни Румен Радев проведе телефонен разговор с Паскал Донаху - председател на Еврогрупата, обединяваща министрите на финансите от еврозоната. Във фокуса на разговора са били предприетите от служебното правителство в България действия за гарантиране на макроикономическа и финансова стабилност в условията на криза, както и изпълнението на Националния план за въвеждане на еврото в България. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук