Рамадан Аталай, ДПС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Могат ли БСП да бъдат евентуални коалиционни партньори на ДПС?
Вчера БСП даде почти явен знак, в лицето на Корнелия Нинова и нейното слово на градската конференция на БСП-София, че, вероятно, може да си партнира с ДПС при следващи парламентарни избори и при, евентуално, конструиране на ново правителство с хегемон БСП и вие, ДПС - коалиционен партньор?”, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори: „За пръв път чувам, но и като че ли ме изненадва всичко това. Ако те са готови да се включат към онази програма, която ние готвим за ускорено развитие на България, разбира се, защо да няма една коалиция, която да изведе България от това състояние, в което е в момента? Може би, това е имала предвид г-жа Нинова!”. „С това казвате, че БСП е възможен ваш партньор?”, продължи водещата. Събеседникът й отговори, че всеки, който припознае тази програма, е възможен партньор.

Присъствието на „Обединените патриоти” във властта.
Рамадан Аталай заяви, че „Обединените патриоти” изживяват своя залез, а българското общество ясно е разбрало, че с така наречените „Обединени патриоти” няма бъдеще за България. Народният представител беше категоричен, че „Обединените патриоти” не могат нито да помогнат за икономически растеж, нито имат някаква визия за страната.

„Като колективно тяло ли гледате на тях, или ги делите на ВМРО, НФСБ, Атака, все пак има различия между тях?”, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че не ги дели, а по отношение на различията заяви: „Разбира се, например, г-н Каракачанов е винаги със синята каска, вече се умори да примирява „кумовете“ / Симеонов- Сидеров-б.а./, които и така влязоха в политиката. Но, като че ли с последните случаи с паспортите и Каракачанов загуби много от ореола си като един, който може да бъде синята каска!”. Водещата отбеляза, че все още няма съдебно решение, което да казва, че лидерът на ВМРО е виновен. Рамадан Аталай отговори, че не твърди, че Каракачанов е виновен, но смята, че всеки политически лидер носи отговорност за случващото се в неговата партия. „Сатанизирането на ДПС винаги тръгваше, когато някой общински или местен лидер минеше накриво по светофара, а в момента тези, които ги задържаха, има достатъчно данни, че г-н Каракачанов и ОП са ги назначили. Това е техен продукт!”, категоричен бе той. Народният представител припомни, че ДПС заедно с Мая Манолова са се опитали да прокарат закон, който да попречи на кметовете по селата да регистрират адресно неограничен брой хора в дадена къща. Това не е било прието заради „Обединените патриоти”, а сега виждаме, че за 50 или 100 евро македонски граждани без български произход са се регистрирали в района на Кюстендил. Поради всички тези причини „Обединените патриоти” не биха могли да бъдат участници в такава програма за ускорено развитие на България, каквато ДПС предлага.

Ролята на Ахмед Доган като балансьор. Политик ли е Борисов?
Рамадан Аталай заяви по повод коментара в началото на предаването на водещата Илиана Беновска озаглавен „Защо все Борисов, Радев, Доган, Цацаров са ни „виновни“, а ние сме „невинни“?“: „Преди малко, тук ,зад гърба ми / на екрана/ видях четирима, които дадохте на една снимка (Бойко Борисов, Ахмед Доган, Сотир Цацаров и Румен Радев) и на идване слушах анонса Ви, Вие казахте, че има един „балансьор”, да не звучи като хвалба, едва ли българското общество ще си помисли, че аз ще се подмажа на г-н Доган, но там видях само един политик – балансьора, а не сатанизирания, онзи, който изпраща послания и неговите послания се чуват и дори премиерът Борисов казва, че това е един от онези политици, които заслужават внимание, но на глас трудно успява да го каже. А е време, вече, лидерите да ги назоваваме такива, каквито са!”. „Като казахте, че единственият политик в този колаж от четири снимки е почетният лидер на ДПС д-р Ахмед Доган, казвате ли, че Борисов не е политик?”, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че самият Борисов е казвал за себе си, че е „прагматик“. „А прагматиката и политиката не вървят ли заедно?”, попита водещата. Събеседникът й отговори, че в самото начало на политическата му кариара, веднъж, Ахмед Доган му е казал, че Аталай е като „слон в стъкларски магазин”, тъй като е идвал от реалната икономика и не е имал опит в политиката. Народният представител обясни, че в политиката е много важно да се търси баланса, точно както прави Ахмед Доган, а не да се налага силата и егото.

„Признавате ли Борисов за политик, казахте „прагматик“?”, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че Борисов се развива. На въпроса на водещата какви изисквания има към премиера, Аталай на свой ред я попита тя няма ли изисквания. Беновска отговори, че има, както има изисквания и към всички, които управляват България. Събеседникът й беше категоричен, че какъвто и да е премиерът, той няма как да успее с националистите, които нямат никаква визия нито за Европа, нито за НАТО.

Очаква ли се поредното коледно слово на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, което ще съдържа не само обръщение към вас, които сте на върха на ДПС, но и към целия български народ, както обикновено той прави?”, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че посланията на Ахмед Доган винаги са били от призмата на мястото на ДПС в политическото пространство на България и тъй като почетният председател на ДПС е визионер – и към бъдещето на страната. „Очакваме ли на Коледа такова обръщение?”, попита отново водещата. Събеседникът й отговори: „Ние ще се съберем и след като приключи вечерта ще Ви се обадя – да, имаше или нямаше!”.
Съвместното управление на БСП и ДПС по времето на кабинета „Орешарски”.

Водещата насочи разговора към последния път, когато БСП и ДПС са били коалиционни партньори през 2013-14 г. Рамадан Аталай отговори, че двете формации са били партньори и по време на тройната коалиция, а тогава икономическият растеж е бил 7%. Той предложи още веднъж на водещата Илиана Беновска да покани като гост в предаването Пламен Орешарски и да разговарят за периода 2013-14 г. Илиана Беновска отговори: Ще опитам да го поканя, но според мен неудобните въпроси, които му задавах през целия мандат, може би ще го въздържат все още, не знам дали му е минало!”. Рамадан Аталай заяви, че по времето на Пламен Орешарски 260 000 младежи са били назначени на работа, а в момента 140 000 от тях ги няма. Освен това по времето на Орешарски е било върнато на бизнеса всичкото неизплатено ДДС от предишното правителство на ГЕРБ. По този начин е била дадена възможност на предприемчивите хора отново да правят бизнес, а не са били отправяни обвинения към тях, че са крадливи.

Но да Ви припомня и нещо друго, по времето на Орешарски гръмна аферата КТБ!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че трябва да си спомним и за периода, през който този балон е бил надут. „Тези задължения, които са били нулирани по времето на Орешарски, процесът на тяхното нулиране е започнал при предишните правителства и се е завършил по времето на Орешарски! Искам да кажа, че процесите, които се случват при едно управление, може да са започнали при предишни правителства!”, обясни водещата.

По времето, когато вие бяхте партньори с БСП и за премиер беше сложен г-н Орешарски, всъщност председател на ДПС беше заместникът на г-н Ахмед Доган, не искам да отварям темата за неговата партия, а искам само да попитам – Вие казахте, че бихте могли да си партнирате с БСП само, ако те припознаят програмата за ускорено развитие, когато бяхте партньори с БСП те бяха ли припознали вашата програма, или вие бяхте припознали тяхната?”, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че коалиционната култура е много сложно нещо, а ДПС вече я е усвоила. Според него ДПС разполага с достатъчно кадри и чувство за отговорност, за да търси баланса. Като коалиционен партньор ДПС винаги е играла ролята на коректив.
Защо не ми отговаряте ясно и точно – вие ли припознахте програмата на БСП, или те бяха припознали вашата?”, настоя да получи отговор водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че тогава е била изготвена програма, насочена към това България да тръгне напред. Той изрази мнение, че в момента ГЕРБ и „Обединените патриоти” твърдят, че имат съвместна програма, но едва ли са я чели. Водещата отговори: „Не сте били в техните очи, чели са я! Дори Валери Симеонов я знае наизуст!”. Народният представител заяви, че Валери Симеонов не би трябвало изобщо да е в българската политика, защото излага страната. Водещата призова своя събеседник да оставят историята да се произнесе по този въпрос, макар че, според нея, тя вече се произнася.
Кой е спрял проекта „Южен поток”?
В изпълнението на чия програма премиерът Орешарски прекрати строителството на „Южен поток”?”, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай предложи на водещата да покани тогавашния министър на икономиката Драгомир Стойнев, който с документ да покаже кой е спрял проекта. „Ако помолите г-жа Корнелия Нинова да спре да се страхува да пуска върхушката на БСП при мен – с удоволствие! Аз го каня, но, понеже, Корнелия Нинова издава забрани да се идва при мен-не идва.”, заяви водещата. Народният представител от ДПС продължи, че в документа, за който говори, фигурира името на министъра, който е спрял проекта „Южен поток”. Той беше категоричен, че „Южен поток” не е бил спрян по време на управлението на Пламен Орешарски. „Поне дайте жокер – преди вашето правителство с Орешарски или след това?”, попита водещата. Рамадан Аталай заяви, че всички политици, които са били в управлението, са направили така, че газопроводът да не бъде построен, а документално проектът не е спрян от правителството на Орешарски. Проектът е спрян след това. „Защо не произнесете името на министъра след Драгомир Стойнев?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „Като че ли не помня вече всички след това. Нямам и документ. Това го чух вчера от Румен Петков, беше се изтъпанил сериозно, извинявайте за израза, аз го уважавам много, той каза, че Драгомир Стойнев и Сергей Станишев били спрели единият - „Белене”, другият - „Южен поток”. Нито едното е вярно, нито другото! Но усилията, които полагаха и те, заедно с премиера Бойко Борисов, ГЕРБ, хайде да не казвам премиера Борисов, да не каже, че има лично отношение към него, не, имам особено уважение към него, като човек, който се стреми да балансира тези хора, които изобщо не трябваше да ги прибира, той е първият, който даде възможност на националистите в Европа да бъдат на власт!”.

Значи „Южен поток” не е спрян нито от Орешарски, казвате Вие, и не е спрян от Драгомир Стойнев. Аз няма да произнеса името на следващия министър, след като Вие не го произнесохте! Ще ми ходатайствате ли пред Корнелия Нинова Драгомир Стойнев да ми донесе документа?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „След Освобождението народните представители са били ходатаи и впоследствие са станали народни представители!”

Новината, че втората тръба на „Турски поток” ще минава през България.
„Ще има ли „Български поток”, ще се разклони ли „Турски поток” през България? Две новини имахме в петък – „Газпром” заяви желание да резервира квота във възможен подобен проект!”, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че в петък Народното събрание е направило изменение и допълнение на Енергийната стратегия, която според него е била с изтекъл срок. Той беше категоричен, че според тази стратегия и оценките на КЕВР един такъв газопровод е необходим за България. „Трябваше ли да има „Турски поток”, който да мине през България? Напълно Ви отговарям – да! Това е последната възможност на България да си доставя газ след случващото се в Украйна!”, категоричен бе народният представител.

„Но Румен Овчаров направи забележка, че тази стратегия, която сте приели, е с 30 дневни срокове и ме попита къде съм видяла такава стратегия с такива кратки срокове!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че от трибуната на Народното събрание е казал, че това е един инвестиционен проект и мястото му не е в стратегията. Управляващите обаче не са го послушали. „Но не отвори ли това възможността веднага „Газпром” да реагира? „Газпром” моментално след това заяви желание да резервира квота в тази газопреносна мрежа!”, попита водещата. Народният представител отговори, че допуска, че руската компания е заявила желание и преди това, но това е е било обявено официално. „Значи няма тук интрига, така ли?”, продължи водещата.

Рамадан Аталай отговори: „Има интрига и тя е следната – стратегията трябваше да бъде сменена след като вече трябваше да се сключат договорите и да се знае от Русия или от Турция ще купуваме газа и след това кой и по какъв начин щеше да резервира капацитет и на кого щяхме да транзитираме. Тези неща тепърва в момента ще бъдат раздвижени! Тогава зададох въпроса – ако не се случи, тогава какво правите?”.

Министър-председателят Борисов лично на мой въпрос отговори на летището, че няма да има изграждане, ако не е ясна икономическата цел нататък, тоест ние няма да инвестираме преди да е ясно партньорството!”, поясни водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че министър-председателят не е пожелала да си поеме отговорността и попита защо тогава е накарал народните представители да променят енергийната стратегия.

„А може ли да ми разтълкувате и американската позиция? Незнайно защо тук, казвам като избирател към г-жа Петкова, министър на енергетиката, на едно обсъждане на енергийната стратегия тя беше поканила до нея да седне чиновникът от САЩ, посланикът на тази държава в България Ерик Рубин и той си позволи много странно изказване, че 14 или 15 държави в Европа ползвали руски газ. Това го каза с укорен тон. Нека да му напомним, че всички държави в Европа ползват руски газ, някои от тях получават и компресиран шистов газ от Америка, но той е в нищожни количества. Той си позволи да направи този укор и да подчертае, че ролята на Русия не е необходима в Европа и България. Това съвпада и с позицията на неговата предшественичка Марси Рийс, която, когато дойдоха трима американски сенатори и Вие казахте, че не по тяхно нареждане Орешарски е прекратил „Южен поток”, пак Марси Рийс си беше позволила да се изкаже в този контекст, че руският газ тук пречи на американското влияние!”, припомни американската позиция водещата Илиана Беновска.

Рамадан Аталай
заяви, че не можем да търсим вината нито в американския посланик, нито в руския, а трябва да се обърнем към себе си и да се запитаме дали защитаваме собствените си интереси. Трябва да се запитаме и защо по времето на Костов е бил провален проекта „Син поток” и той е отишъл в Турция. Народният представител беше категоричен, че от времето на Иван Костов не е имало нито една политическа формация, която да е отстоявала докрай интереса на България за доставка на газ и за диверсифициране на газа. Народният представител заяви: „Стремежът ни да угодим от единия брат на другия и мислейки, че на другия брат като му угаждаме без да спазваме техните правила и закони ще направим така, че да ни допуснат да имаме „Южен поток”, се оказа, че единия брат ако сме работили по братски, при другите трябваше да работим законово! И това се случи!”. „Кои са другите законово?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че има предвид европейските правила, които трябва да спазваме, а не както правят синдикалните лидери в момента по повод въглищните ни централи – да обвиняват ЕС защо искат чиста енергия при условие, че сме подписали Парижкото споразумение за климата.

Народният представител заяви, че за газовата диверсификация е необходимо да построим в Александруполис газовия терминал. „Най-после преди месец и нещо премиерът реши, че като отиде с приятеля си Алексис Ципрас, с него най-после подписахме първата диверсификационна възможност за доставка на газ в България. Дай Боже най-после да си защитим интересите да имаме тръба към Сърбия, Унгария, да стигнем до газовия хъб в Австрия ние вече може да сме спокойни, защото днес ситуациите, които стават в Украйна, дано да не се стигне до 2009 г., когато много добре помня, че нямахме газ!”, завърши Рамадан Аталай разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 2-ри декември 2018.