В България това, което през последните 33 г виждаме, е една управлявана отвън територия. В хода на цялата кампания за референдум (за еврото) всякакви обществено ангажирани личности се упражняваха по темата как не трябва да бъдат питани хората, как са прости и неграмотни. Това каза пред bTV лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Попитан дали е демократично да се върне смъртното наказание, ако това бъде решено на референдум, той отговори: „Разбира се, че е демократично“.

„Най-демократичната държава в света е Швейцария, от столетия ни е давана за пример. Как така референдумите се оказаха нещо много опасно?“, попита той.

„В кампанията ние обясняваме на хората най-важното нещо – че те могат всичко и от тях зависи всичко“, заяви той и цитира политик от друга партия, който казал по време на кампанията, че „без НАТО и ЕС България е нищо“.

„Никой не ми отговори на въпроса защо, след като влязохме в НАТО, за 19 години българският отбранителен потенциал намаля двойно. Когато аз служех в армията, 2002 г. - аз се уволних като ефрейтор от ВВС, тогава армията беше 48 хил. души. Сега е 15 хил.“, заяви той.

„Много лесно пак може да стане голяма“, каза той, намеквайки за връщане на задължителната военна служба.

„За НАТО България е нужна не като силно въоръжена държава, а като плацдарм, като територия, на която да разполагат свои военни бази“, посочи Костадинов.

Той посочи, че преди Русия да започне войната, Украйна дълго време е водила скрита гражданска война срещу собственото си население. Следвайки неговата мисъл, водещата Цветанка Ризова започна да развива въпрос дали ако руснаците по Черноморието у нас започнат да се чувстват потиснати, ще са в правото си да поискат помощ от Путин. Вместо Путин, обаче, тя каза „Путлер“.

Въпреки лапсуса водещата не падна по гръб – сепна се за кратко, но продължи: „Както е точно думата, да!“. Костадинов пък се разсмя със звучно „Ха-ха“. 

Попитан дали би се обидил, ако нарекат партия „Възраждане“ прокремълска, той отговори: „Не, напротив“. И посочи, че когато Америка бомбардира Сирия, това е приемливо, а когато Русия напада Украйна – не, което според него е лицемерие.

Според Костадинов, най-големият проблем у нас е демографската катастрофа, но никой не желае да говори за това. „Ние имаме демографска програма“, увери той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук