„На никого не мога да пожелая смърт независимо от това как се казва.” Това заяви пред „Флагман” депутатът от парламентарната група на „БДЦ – Народен съюз” Росен Петров, който освен бивш сценарист в „Шоуто на Слави” и тв водещ е бил и служител в МВР. Отскоро той е член и на вътрешната комисия в парламента.
Във връзка с борбата за живота на простреляния Димитър Желязков-Митьо Очите и дали ще е добре той да оцелее, Петров обясни: „На никого не мога да пожелая смърт независимо от това как се казва. Разбира се, далеч повече страдам за момичето от националния отбор по художествена гимнастика (Цветелина Стоянова, която падна от шестия етаж – б.а.). Това много повече занимава моите мисли и ме разстройва, отколкото съдбата на този човек. Но по принцип не мисля, че трябва да има нормален човек, който да желае смъртта на някого.”

По повод стрелбата в Слънчев бряг от 8 юни, при която бе и убит един от гардовете на Митьо Очите, Росен Петров заяви: „Прекалено е да се каже, че се връщат мутренските години, тъй като имах възможност да служа в МВР точно по време на мутренските години – говоря за 1994 – 1995 г. Тогава мога да кажа, че МВР въобще отсъстваше.
Мен бе е било понякога срам, че ми се налага да кажа на хора, които се обаждаха в районното и ми казват – ограбват съседния апартамент, а ние отговаряме – нямаме бензин и не можем да дойдем.”

По думите на Петров - полицията през 90-те е била в трагично състояние. А причината е, че МВР било обвинено във всички грехове заради тоталитарния режим, макар че то било само изпълнител на волята на БКП.

Депутатът си спомни за ситуацията през 90-те: „В ония години във всяка дискотека имаше побоища, изнасилени момичета. Медиите се страхуваха да пишат въобще за хората с прякори и да споменават имената на лидерите на определени групировки.
Така че да се говори за това, е пресилено. Мисля, че тези времена отминаха безвъзвратно. За съжаление има остатъци от тях, но престъпността е феномен, който не е преборен в нито една държава.”

По думите на Петров - ние българите имаме склонност да се самобичуваме и да вменяваме като национална вина криминалното поведение на определени фигури.

По повод изявлението на премиера Бойко Борисов, че случилото се в Несебър е махленска свада, народният представител от „БДЦ – НС” коментира: „Не знам дали е махленска свада и какви са мотивите. Според мен трябва да бъде завършено разследването, за да можем да говорим какво се е случило реално.”

Росен Петров каза, че хората  от този контингент понякога правят конфликти, побоища и дори убийства за дребни и дори битови неща заради огромното его, което имат.
„Не всякога това, което се очаква, стои зад един инцидент. Нормално за случая с Несебър е да кажем, че това е борба за разделяне на пазар или нещо такова. Но аз не мога да го твърдя, тъй като някой път причината за такива сблъсъци е ирационална. Всеки човек, който познава такива хора, може да го каже. Просто имат огромно самочувствие и понякога такова поведение.”

На питането дали все пак в случая не става въпрос за системен проблем, Росен Петров отговори: „Системен проблем е. Но за конкретния случай не мога да кажа каква е конкретната причина за станалото. Всичко, което се говори, е упражнения. Трябва да се проведе разследване… Между реалния и медийния свят има едно разминаване. Има реалност и едно медийно риалити, което се пресъздава.”

Според Петров рецептата за реформата в МВР не е в промяна на закона, а в промяна на капацитета. „МВР е поставено в унизено положение. Най-важното в реформата на МВР е полицаят да победи чиновника. МВР е силово министерство, не е Български хелзинкски комитет”, описа образно ситуацията депутатът.
Според него е крайно време да се направи разграничение между полицаите, работещи на терен, и чиновническите длъжности в МВР, така че те да имат различни права и придобивки.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!