Подкрепата за Мая Манолова е стремеж да се даде нужната на София атмосфера. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в централата на партията, предаде агенция "Фокус".

"Високо ценя усилията, които полага г-жа Фандъкова. Нашата кампания не е срещу, нашата кампания е за столицата ,за друга атмосфера на столицата, за друга технология, за друг режим на обвръзка - работа, район, Столична община и за публичност при взимане на решенията и ясното обясняване за инвестициите и приоритетите, които ще се заложат в работата на мандата", допълни още Петков.

Той посочи, че Столична община не трябва да е поделение на Министерски съвет.

Той подчерта също, че АБВ винаги са работили за, а не срещу и изрази надежда жителите на столицата ще го разберат.

"София се нуждае от друга атмосфера, от друг стил на управление. Боя се, че жителите на столицата, столичани, не знаят дневния ред на общината.

Ако се направи допитване не мисля, че ще се получат сериозни и смислени, аргументирани отговори на въпроса какви са приоритетите. Искам да поздравя г-н Калфин с ангажимента му да води листата на ПП АБВ, защото за нас това е гаранция, че ние ще предоставим на столичани ефективни инструменти за контрол и за информираност относно работата на постоянните комисии в Общинския съвет, на администрацията като цяло.

Г-н Калфин го е правил във времето и във ведомствата, които е ръководил, като активен участник в дейността на Еврокомисията, европарламента. Ние ще дадем на столичани този липсващ обем и ще съумеем да създадем друга атмосфера.

Сегашната атмосфера е отровна. Ние ще подложим на много сериозна дискусия всички теми, които се обсъждат в общинския съвет, включително и тези, които не се обсъждат", допълни още Петков.

По думите му 25 млрд. са влезли в столицата.

"Трябва да видим какъв е резултатът от тях. Резултатът от тях е отровен въздух, липса на прозрачност в управлението, занемара на междублоковите пространства, липса на адекватна силна, транспортна схема", изтъкна Румен Петков.

Той посочи, че пръстени на транспортна комуникация не са реализирани.

"Разбира се, че приветстваме изграждането на метрото. Продължава да няма спирка до Витоша. Няма разумно обяснение защо не го правят. Далечните години, когато метрото се планира се планира от първия кмет на София - Петър Междуречки.

Тези работи ги забравяме. Човекът, който слага основата на динамично развитие е Стефан Нинов, светла му памет. това са хората, които мислиха за градоустройствените предложения, които удрят всеки софиянец по главата", допълни още лидерът на АБВ.

Той заяви, че участието на Калфин е гаранция за публичност и за ангажиране на столичанеи в дискусията по приоритети по намиране на решения.

"София се нуждае от друга комуникация със столиците в Европа и не само в Европа, разбира се", допълни още Петков.