Не трябва да се разпускат мерките преди 31 януари. Това заяви в телевизионно интервю социалният министър Деница Сачева.

„Това, че имаме два три дни по-ниски цифри на новозаразени, не трябва да ни радва и трябва да завършим пълния цикъл, за да сме сигурни, че сме успели да постигнем нашата цел и да ограничим заразата“, коментира Сачева. 

"Труден е балансът между здравни и икономически мерки. Фокусирали сме се върху мерките, които сме предприели, да достигнат максимално бързо до хората. Основната ми дейност в следващите дни ще бъде как да се ускорят плащанията за бизнеса", каза още тя.

Според нея икономическите мерки дават резултат и са такива, че да могат да достигнат по-бързо до хората.

Относно втората фаза на ваксинация, където ще се обхване хората в домовете за възрастни и умствено изостанали. Става въпрос за 15 000 настанени хора и 10 000 души персонал. Към момента желанието за ваксинация е малко – около 20%.

Социалният министър коментира и консултациите при президента Румен Радев относно датата на предстоящите избори. От ГЕРБ все още нямат покана за участие.

„Не можеш да започнеш консултации със съмнителни политически субекти, някои партии дори нямат регистрация. Това цели да подкопава доверието. Президентът се опитва да промени датата, тъй като доста бързо и необмислено я каза“, заяви още министърът.

„Нито една дата не ни притеснява, на която и да е дата ние бихме се явили и ще бъдем първа политическа сила“, коментира Сачева.

Сачева отбеляза, че вероятно е възможно да има секции за карантинирани хора, но по този вариант в момента все още се работи.  Продължавайки да коментира темата за начина, по който карантинираните хора ще гласуват, Сачева отбеляза, че президентът Радев трябва да поеме отговорността, в случай че те не успеят да упражнят правото си на глас, обявявайки изборите на най-ранната дата за провеждане на изборите - 28 март. 

Безработицата в момента е около 6.7%, каза още министър Сачева. По думите ѝ е възможно допълнителните 50 лв. към пенсиите за пенсионерите да продължат и след края на март.

Сачева разкри, че се разглежда възможност допълнителните 50 лева, които в момента се изплащат на всички пенсионери във връзка с повишените им здравни разходи заради пандемията, да продължават да се изплащат още поне два месеца след вота.