Преди всичко трябва да останем реалисти и прагматици в сегашния труден момент, заяви лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски в приветствието си към участниците в срещата на тристранната коалиция в Банско. Ръководствата на БСП, НДСВ и ДПС започнаха заседанието с обсъждане на доклада на Европейската комисия и мерките, които предстои да бъдат предприети с оглед преодоляване на посочените в документа нередности.
Симеон Сакскобургготски предложи България да поиска помощ от страните членки, които имат помежду си Договор за доверие. „Това би било повече от гаранция пред тези, които ни критикуват”, подчерта Симеон Сакскобургготски. Той заяви още, че ясно си дава сметка за критичното мислене и настроение в нашето общество към цялото правителство и администрацията. „Ако се вземат енергични, своевременни и адекватни мерки, нещата в кратък срок биха могли да бъдат коригирани”, каза лидерът на НДСВ. Той подчерта, че за него критиките от Брюксел трябва да се приемат като желание да ни се помогне вече като пълноправни членове на ЕС.

Симеон Сакскобургготски подчерта, че през изминалата седмица е провел много разговори на различни нива в Брюксел с представители на ЕС и ЕК.
„Три бяха темите, които нашите партньори поставиха пред мен и за които са обезпокоени. На първо място неадекватните действия на хора, неправомерно посегнали на европейски средства. Въпросът за купуването на гласове също предизвиква голяма тревога и възмущение. Нашите партньори поставиха и темата за изтичането на информация”, каза лидерът на НДСВ.

Симеон Сакскобургготски сподели, че за него по-тревожната тема от тази за замразените фондове е реформата в областта "Правосъдие и вътрешен ред", както и разклатеното доверие в нашата страна. „Ще трябва да положим големи усилия, за да възстановим това доверие. Защото то е ключово в отношенията между нас и партньорите.” Лидерът на НДСВ изрази очакванията си да се изработи конкретен план за действие с дългосрочен ефект, а не да се действа конюнктурно в тази ситуация. „Трябва да покажем, че такъв план не се прави, само защото сега са ни обърнали внимание от Брюксел, а защото мислим напред. Това ще покаже нашата последователна воля”. /БЛИЦ