Министър Маринов проведе поредица от срещи в Държавния департамент на САЩ. С координатора за борба с тероризма обсъдиха актуалните развития и предизвикателства в противодействието на международния тероризъм и състоянието и достиженията на двустранното сътрудничество в тази област.

"Работим наистина добре в тази сфера", подчерта координаторът. Наясно сме със стратегическото разположение на България, ценим съвместната ни работа и сме готови да продължим да оказваме съдействие за повишаване на капаците и способностите на българските правоохранителни органи.

Министър Маринов подчерта приоритетното значение, което България, като държава на първа линия отдава на граничната сигурност и борбата с тероризма. Той изтъкна важността на широката договорно правна база за двустранно взаимодействие и ролята на информационния обмен и директните контакт между партньорите. Потвърди стратегическия характер на партньорството със САЩ и подчерта приноса на страната ни към сигурността на Балканския регион. Силно подкрепяме европейската перспектива на Западните Балкани като гарант да стабилността в региона, подчерта вътрешният министър. 

Убедени сме, че само активното взаимодействие, основано на партньорство и доверие, може да даде конкретни резултати. България е силен партньор на САЩ на региона, подчерта координаторът. Високо ценим създаденото партньорство и ще работим за неговото надграждане, в това число в областта на киберсигурността.

"Ценим стратегическото си  партньорство и сме готови да продължим да работим по общите ни приоритети, заяви Йорган Андрюс, заместник помощник-секретар на Бюрото по международни въпроси в областта на наркотиците и правоприлагането (INL) и представител на Офиса за наблюдение и борба с трафика на хора, Държавен департамент на САЩ, по време на работна среща с министър Младен Маринов.

Двамата обсъдиха основните приоритети на двустранното сътрудничество в областта на правоохраната. Българската страна представи постигнатите резултати в борбата с трафика на наркотици  и трафика на хора. Държим много на директната комуникация с нашите партньори и прозрачността в действията ни, заяви министър Маринов.

Той изрази задоволство от факта, че работата на българските институции в борбата с трафика на хора е оценена и България вече е поставена в Група 2 в доклада на ДД за трафика на хора. Ние продължаваме на работим в тази приоритетна за нас област. Министърът запозна американските партньори с работата на българските институции в борбата с корупцията.

В рамките на визитата на българската делегация в САЩ бе осъществена и работна среща с Бюрото за дипломатическа сигурност. На нея бяха обсъдени възможностите за продължаване на обучението, предоставяни от американска страна за българската правоохранителни общност. Като приоритетни бяха изведени областите борба с тероризма, реакция в кризисни ситуации и борба с киберпрестъпността.